„Klubrádió
A lényeg

Putyin szerint Oroszország nem cselekedhetett másképpen

18/01/2023 16:28

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország az egyetlen lehetséges utat választva helyesen cselekedett, amikor tavaly februárban megindította Ukrajna ellen a Moszkvában "különleges katonai műveletnek" nevezett háborút.

„Oroszország nem tehette meg azt, hogy nem reagál arra, ami a 2014-es ukrajnai puccs után történt, amikor Ukrajnában elkezdték kiirtani azokat az embereket, akik kapcsolatban voltak az orosz kultúrával, az orosz nyelvvel és őseik hagyományaival. Sokáig tűrtünk, és megpróbáltunk tárgyalni velük. De mint kiderült az orrunknál fogva vezettek minket, és be lettünk csapva. Ez nem először történt meg. Mindent elkövettünk, hogy békés eszközökkel oldjuk meg a válságot, de kiderült, hogy ez teljes mértékben lehetetlen. Az ellenség ugyanis forró háborúvá kívánta változtatni a konfliktust, és nem maradt más választásunk, mint hogy azt tegyük, amit most teszünk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháborúban harcolt veteránok előtt mondott szentpétervári beszédében. (Ahogy a Lakmusz írja, arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy Ukrajnában bárki, bármikor nemzetiségi alapon rendelt volna el támadást a lakosság bármely csoportja ellen.)

Az orosz elnök alkotmányellenesnek nevezte a 2014-es ukrajnai forradalmat – amelynek következtében megbukott a Moszkva-barát, Viktor Janukovics államfő vezette ukrajnai vezetés – és azt állította, hogy a „puccs” miatt kellett segítséget nyújtani a Krím lakóinak. (Ez a félsziget Oroszországhoz csatolását jelentette.) „Ezután következtek a Donyec-medencei események, és ezt követően 2014 óta gyakorlatilag egy pillanatra sem álltak le a harcok” – magyarázta.

Azt is megismételte, hogy Ukrajnában, valamint az egykori Szovjetunió több tagköztársaságában a mai napig dicsőítik a nácikkal egykor együttműködő embereket és személyeket. „Például Lettországban is nyíltan vonulnak fel az egykori SS-katonák azt ismételgetve, hogy ők a függetlenségéért harcoltak. De az egész csak álca, ezek valójában árulók és nácik. Semmi sem igazolhatja a nácikkal és a fasisztákkal való együttműködést” – mondta Putyin, akinek külügyminisztere, Szergej Lavrov diplomáciai bravúrnak tartja az 1939-es Molotov–Ribbentrop-paktumot, amelyben a Szovjetunió és a náci Németország egy titkos záradékban felosztotta egymás között Kelet-Európa több térségét, így a Baltikumot is.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov)