„Köszönjük
Reggeli gyors

Lengyelország erőt demonstrál

8/02/2023 12:34

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Lengyelország őrült tempóban fegyverkezik, és már a NATO-védelem sem elég szerintük, ezért külön megállapodás alapján rakétarendszert vettek az Egyesült Államoktól, és elrettentő gyakorlatot is tartanak. Ukrajna nem tudta elrettenteni az oroszokat, de a lengyelek Európa legerősebb hadseregévé akarják fejleszteni a sajátjukat, mondta a Reggeli gyorsban Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő.

2023. február 08. Reggeli gyors - részlet 2023.02.08. Wagner Péter
07:32
00:00

A Patriot rakétaendszert először próbálják ki élesben Lengyelországban egy hadgyakorlaton, amire jó előre felhívták a figyelmet azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezzel is elrettentő erőt mutassanak. Hogy mibe kerül ez a fegyverrendszer, azzal kapcsolatban Wagner felhívta a figyelmet arra, hogy ha ők úgy érzik, hogy Oroszország előbb-utóbb őket is meg akarja támadni, akkor nem szempont a költség, és hogy a lengyel költségvetésben már három százalékra rúg a védelmi kiadás. 

"A védelem mindent megér" - jelentette ki.

Lengyelország amerikai tankokat vásárol
 
Lengyelország amerikai tankokat vásárol
 
Biedrusko, 2022. december 23. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter beszédet mond az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsikon szolgáló lengyel katonák előtt. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk
Fotó: Jakub Kaczmarczyk
 

 

Ez a rakétarendszer vadászgépek, bombázók, ballisztikus rakéták lelövésére alkalmas, de például az alacsonyan repülő drónok és helikopterek lelövésére nem alkalmas, mondta a szakértő.

A drónokkal kapcsolatban Wagner arról beszélt, hogy a 2010-es évek közepéig csak Izrael és USA és esetleg Kína rendelkezett dróntechnológiával, és hogy Amerika nem is adott el ilyen rendszereket, de miután Törökország a saját drónjait rendszerbe állította, nekik nem voltak skrupulusai, problémái, és legalább egy tucat országnak adott el, legutóbb például Albániának.

Lengyelország a haderejét elrettenésnek szánja, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy Ukrajna nem tudott elég elrettentő erőt felmutatni az elmúlt években, hogy megakadályozza, hogy Oroszország megtámadja.

A lengyelek határosak Oroszországgal Kalinyingrádnál, ami "tele van pakolva harcászati eszközökkel", ezért bár a NATO a fő elrettentő erő, de a lengyelek nem bíznak abban, hogy a szövetség elég gyorsan reagálna, ezért a közvetlen amerikai együttműködésre építenek. A lengyelek eddig azzal számoltak, hogy egy támadás esetén bizonyos területeket fel kellene adniuk először, vissza kellene vonulniuk, és megvárni a külföldi támogatókat, de az új katonai doktrína szerint már arra készülnek, hogy a határnál állítsák meg az agresszort, és hogy Európában nekik lesz a legerősebb hadseregük Törökország után, mondta Wagner.

Szerinte ugyan Oroszország nem akarja a NATO-tag Lengyelországot megtámadni, de "mi magyarok vagyunk, nem lengyelek", ezért szerinte kevésbé tudjuk megítélni az ottani helyzetet, és ha a lengyelek így érzik, szuverén joguk ilyen döntéseket hozni.

Reggeli gyors/interjú Wagner Péterrel
2023.02.08., Szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre