„Klubrádió
Kovátsműhely

Szubjektív objektív Arató Andrással és a Fortepan-alapítóval

4/07/2020 11:37

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetének témáját Kováts Kriszta Fényképalbum című dala adja. Első vendégünk Arató András volt, akit a műsorvezető kivételesen nem a Klubrádióról faggatott, hanem arról, ami rádiónk tulajdonosának egyáltalán nem titkolt szenvedélye: a fotózásról. A második részben velünk volt Tamási Miklós, a Fortepan alapítója, aki eredeti szakmáját tekintve muzeológus, de jó ideje már főállásban válogatja a fotókat a honlapra, amelyek száma immár a 131 ezret is meghaladja.

2020. július 05. Kovátsműhely (2020. július 05., vasárnap 17:00)
53:30
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna


Politika, szarkazmus, irónia a fotóművészetben

Arató András egészen fiatal kora óta fotózik, képeit számtalan kiállításon láthattuk, több könyve is megjelent. Beszélgettünk a fotózás történelméről, arról, hogyan vette át a fénykép a festmény dokumentációs szerepét, de a művészet mibenlétét is boncolgattuk. Beszélgettünk a portréfotózásról: Arató András szeret rákészülni egy-egy fotós “szeánszra”, gépével pedig egészen közelről fedezi fel az emberi arcot. A műtermi fotózás elmondása szerint nem az ő világa, sokkal jobban szereti a spontán, nem beállított képeket. Rádiónkban gyakran fotózza vendégeinket is. Portréi mellett utazások alkalmával készített fotói is szerves részét képezik művészetének.

 
Kováts Kriszta és Arató András (kép: Klubrádió)
 


Ősszel megjelenő új könyve több szempontból is rendhagyó: egyrészt azért, mert a fotók mellett naplószerű írásai adják a könyv jelentős részét; másrészt pedig azért, mert egy egészen újszerű látásmóddal mutatja meg Budapestet. Hogyan kerül Freddy Mercury és Michelangelo Dávidja a Kossuth térre egy fotón? És hogyan lehet politikát, szarkazmust, iróniát beágyazni a fotóművészetbe? Ez mind kiderül adásunkból.

Történelmi emlékek fotók által

Második vendégünk Tamási Miklós muzeológus, a Fortepan egyik alapítója volt. Lomtalanításokon kezdték gyűjteni a fotókat Szepessy Ákossal, a honlapon az első időkben “csupán” 5000 fénykép volt: ez a szám mára több mint 131 ezerre nőtt. Beszélgettünk a válogatás nehézségeiről: Miklós ma már ösztönösen szelektál abból a hatalmas mennyiségű fényképből, amelyhez főként civil felajánlások útján jut hozzá a Fortepan, ami 1990 után készült fényképeket már nem fogad be. Ez részben amiatt is van, mert - ahogy vendégünk elmondta - a rendszerváltás után nemcsak az ország életében, de a fotózásban is új korszak kezdődött, a Fortepan pedig történelmi emlékek fotók által megörökített lenyomatait hivatott megmutatni.

 
Kováts Kriszta és Tamási Miklós (kép: Klubrádió
 


Hosszú út vezetett odáig, hogy Tamási Miklós immár főállásban dolgozzon az ország legnagyobb fotóarchívumán, amely egy-két külföldi internetes oldalnak is ihletet adott. Erről az útról is beszélgettünk vasárnap 17:00-kor a Kovátsműhelyben.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Kovátsműhely
2020. július 05., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta