„Klubrádió
Reggeli gyors

Szörpöt főzni nem olyan bonyolult dolog

1/06/2020 20:07

| Szerző: Klubrádió

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. És aki szörpöt is főz belőle, az még népszerű is lehet, ha házi készítésű gyümölcsös koncentrátumát szódával felüti, és megosztja szomjas környezetével. Szörpöt persze nem csak virágból lehet főzni, hanem gyümölcsből is, és nem csak a főzés az egyetlen módszer, vannak hidegen készített variációk is.

Sokan nem gondolnak arra, hogy saját maguk készítsék el otthon a szörpöt, pedig nem is olyan bonyolult dolog, mint amilyennek elsőre tűnhet. Fontos tudni, hogy a főzött szörpbe nem kell tartósítószer, de a hidegen készültekbe – ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, muszáj tenni egy keveset, mert másképp megromlik. Ez lehet citromkősav, vagy borsav, vagy ha nem rontja el az ízeket, tehetünk bele citromot is. Tudni kell azt is, hogy a szörpök idővel kifakulnak, akár főztük, akár kevertük őket, és a vitamintartalmukat is elveszítik, már, ha volt nekik, mert a főzéssel eleve megsemmisítjük a vitaminokat. De a szörpöket nem is azért szeretjük, mert olyan nagyon egészségesek, hanem azért, mert annyira finomak.

 
 Forrás: silviarita/Pixabay
 

 Amiben Nero és Sissi egyetértett – Ibolyaszörp

Az viszont szinte biztos, hogy ízesített szirupot, ha úgy tetszik szörpöt, már a régi rómaiak is készítettek. Leginkább mézzel édesítették, és például hóra öntötték – így készült az ókori fagylalt, aminek a hírhedt Nero császár is rajongója volt. A rossz emlékű uralkodó az ibolyás verziót kedvelte a legjobban.

Az ókori zsarnok után majd kétezer évvel a nála sokkal kedveltebb Erzsébet, vagyis Sissi (más alakban: Sisi) királyné is szerette az ibolyaszörpöt, bár ő mindent kedvelt, aminek köze volt az ibolya virágához, a kandírozott ibolyától egészen az ibolyás parfümökig.

Igaz, májusban már nagyon nehéz friss ibolyához jutni, de ha valakinek mégis sikerül, és ha nem szerelmi bájitalt szeretne belőle készíteni, kipróbálhatja Erzsébet kedvencét. Utóbbihoz a recept nem túl bonyolult:

Szükséges hozzá: 1 liter víz, 1 kg cukor, 25 dkg ibolyavirág, 1 dkg citromsav, 2 db citrom.

A vizet a cukorral szirupnak felfőzzük, majd amikor lehűlt egy kicsit, beleszórjuk az ibolyavirágokat. Karikára vágott citrommal ízesítjük, citromsavval tartósítjuk, majd 4-5 napig állni hagyjuk. Ezután többször átszűrjük, majd ismét felforraljuk. Miután kicsi lehűlt csírátlanított üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

 
 Forrás: Wikipédia
 

Kézenfekvő bodzaszörp

Nem az ibolya az egyetlen virág, amiből finom szörp készülhet, éppen aktuális a bodza felhasználása is, hiszen most van szezonja. A fekete bodza májustól júniusig virágzik, erdei tisztásokon, vagy erdő széleken, de megtalálható a síkságokon és a hegyek lábainál is. Sok helyen szedhetünk belőle, de fontos, hogy ha nem a vadonban gyűjtjük, próbáljunk olyan helyen hozzájutni, ahol nem szennyeződött be a járművek kipufogógázától. Szedésnél csípjük le óvatosan egy ollóval a virágernyőket és ezt akkor tegyük, amikor a virágok háromnegyede már kinyílt.

A bodzát nem csupán szörpfőzésre használhatjuk, hiszen a virága jót tesz az idősödő érett bőrnek, de gyulladásgátló hatása miatt a problémás, pattanásos bőr is meghálálja, ha bodzavirágos krémmel ápoljuk. Viszont, ha frissítő nyári üdítőként poharunkból szeretnék kortyolgatni, akkor ehhez a következő hozzávalók szükségesek:

Kell hozzá 20-30 frissen szedett bodzavirág ernyő, 1 kg kristálycukor, 1,5 liter víz, 4 tk citromsav. Figyeljünk arra, hogy a virágot ne mossuk meg, mert akkor kimossuk belőle a legfontosabb ízforrást, a virágport, pontosan ezért fontos, hogy megbízható helyről gyűjtsük. Viszont csipegessük le a virágernyőt a szárrészektől, amennyire csak lehet. Eközben, forraljuk fel a vizet és amikor felforrt, adjuk hozzá a citromsavat. Amikor feloldódott, borítsuk a vízbe a virágokat, keverjük el alaposan, fedjük le, majd hagyjuk így pihenni legalább 10-12 órát. Ha kipihente magát, szűrjük le, és forraljuk fel a bodzalét, adjuk hozzá a cukrot, rotyogtassuk 10 percet. Ha elkészült, mehet az alaposan kiforrázott üvegekbe, általában 3 db fél literesbe belefér. Ezeket légmentesen zárjuk le, és be is tehetjük a kamrába, de figyeljünk rá, hogy miután kinyitottuk már csak a hűtőben szabad tárolni.

 
 Forrás: RitaE/Pixabay
 

Az akácvirágból nem csak méz készülhet, hanem szörp is

A bodzaszörphöz hasonlóképpen készül az akácvirág-szörp is, itt 3 liter vízhez 3-4 liter akácvirágot, 8 teáskanál citromsavat, 2 kg kristálycukrot, és 3-4 szárított hibiszkusz szirmot kell tenni. Tehát: a vizet felforraljuk és mehet bele a citromsav, beleszórjuk a hibiszkuszvirág szirmokat is, de ezek elsősorban a szörp színezésére szolgálnak, tehát akkor sem történik tragédia, ha kihagyjuk. Ezután egy napig hagyjuk állni, majd szűrjük le és forraljuk fel, adjuk hozzá a kristálycukrot és ezzel főzzük legalább tíz percig. Aztán mehet is a palackba, melyet gyorsan zárjunk le és tegyük száraz dunsztba.

Eperszörp

Akár még bazsalikommal is készíthetjük az eperszörpöt. Melyhez a hozzávalók: 1 kg eper, 400g+2 ek cukor, 1 citromból és 1 lime leve, 1 csokor bazsalikom, 3 dl víz.

Az epret megmossuk apróra vagdaljuk és egy tálban összeforgatjuk 2 ek cukorral, meg a lime és citromlevével. Egy éjszakát pihentetjük és másnap egy gézlapon nagyon óvatosan átszűrjük. Nem törjük meg az epret, csak finoman nyomkodjuk, így lesz szép tiszta, tükrös a szörp. Közben a vizet felforraljuk és beletesszük a cukrot, szirupot főzünk, amit hozzáadunk az eperléhez. Újra felforraljuk és egy órát áztatjuk benne a bazsalikomot. Ha valaki netán mégsem szereti az alábbi ízpárost, akkor a bazsalikomot kihagyhatja és a forró levet tegye az üvegbe.

Zöldségszörp a fanyar ízek kedvelőinek

Több ezer éve létezik, de csak pár száz éve kezdték el használni az ókori görögök mellett a barbárok is, éppen ezért a barbárok gyökerének is nevezik a rebarbarát, ami meglepő módon nem gyümölcs, hanem zöldség.

Az elkészítéshez szükséges 20 szár, kb 60 dkg rebarbara, 2 l víz, 2 kg cukor, 5 db kezeletlen citrom, 5 dkg citromsav.

A rebarbarát megpucoljuk és 1,5 centis darabokra vagdossuk. A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Aztán ezt egy nagy tálba tesszük és felöntjük 2 l vízzel, majd pár órát állni hagyjuk. A pihentetés után 15 percig főzzük, ezt követően leszűrjük, beletesszük a cukrot, a citromsavat, és 10-15 percig forraljuk. Csíramentes üvegbe töltjük és befektetjük a száraz dunsztba aludni. Amikor felébred, buborékos vízzel házasítjuk és hagyjuk, hogy fanyar íze elvarázsoljon bennünket.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors / Merőkanál
2020. május 20, szerda
Műsorvezető: Kovács. M. Veronika