„Klubrádió
Reggeli gyors

Barna törpe, hatalmas kalappal

31/07/2019 15:07

| Szerző: Klubrádió

Ideális csemegegomba, bár a piacon ritkán találkozhatunk vele. Ez a bronzos vargánya. Alább receptet is ajánlunk hozzá.

2019. július 31. Merőkanál 2019.07.31
06:52
00:00

Pocakos barna törpe, hatalmas kalappal – ilyen a bronzos vargánya, amit tavaly ősszel választottak az év gombájává.

Mint minden évben, 2018-ban is megnevezte a Magyar Mikológiai Társaság a következő év gombáját. A döntőben mindig 3 faj közül lehet választani internetes szavazással.

A 2019-és év gombájának a tinórufélék családjába tartozó bronzos vargányát (Boletus aereus). A tölgyekkel és bükkfákkal gyökérkapcsolatot alkotó gomba rokonai a nyári vargánya (Boletus reticulatus) és az ízletes vargánya (Boletus edulis), ám azoknál kevésbé elterjedt. De nem kevésbé finom - igaz, kereskedelmi fogalomba ritkábban kerül amiatt, hogy kevésbé ismert és ritkábban fordul elő a természetben is. A melegkedvelő gombafaj főleg Közép-Európában és a Mediterráneumban terjedt el, többféle lomberdőben is előfordul, ahol megfelelő csapadékviszonyok, és számára kedvező, enyhén savanyú talajtípus található.

Kalapja általában 5-20 cm átmérőjű sötétbarna, feketésbarna, foltosan bronzszínű beütésekkel - a nevét is innen kapta. Az 5-15 cm hosszú vaskos tönk színe barnás, a kalap felé világosodik. Ideális csemegegomba. Auer Péter gombaoktató, gombaszakellenőr a Merőkanál című rovatunkban beszélt róla részletesebben.

 
A bronzos vargánya ábrázolása egy francia gombakönyvben (1912)
 
Forrás: Wikipedia
 

A gombanet.hu-n, ahol képet is találnak a bronzosról, van két remek recept, nem bonyolultak, viszont isteni finomak. Javasolhatunk egy jó kis rizottót, pikk-pakk megvan, és bárki megnyalja utána mind a tíz ujját. Kell hozzá: 40 dkg rizottórizs, 30 dkg tisztított, szeletelt vargánya, 6 dkg frissen reszelt parmezánsajt, másfél liter csirkehús alaplé, 10 dkg vaj, 1 fej sonkahagyma, só, bors, rozmaring. A megtisztított és felszeletelt hagymát és a gombát a felforrósított vaj felén puhára pároljuk. Kicsit megsózzuk, rozmaringgal ízesítjük, majd hozzáadjuk a rizst. Apránként, hogy végig forró maradjon, felöntjük a húslevessel, amíg a rizs felszívja a levét, és megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, elverjük benne a maradék vajat, és a frissen reszelt parmezánt; kicsit megborsozzuk, ha kell utánasózzuk és töltünk hozzá egy szép olasz bort, mondjuk egy 2017-es SANTA CRISTINA Campogrande Orvieto Classicot; de egye fene, ha ez nincs a kamrában, bármilyen kevéssé illatos, fiatal fehérbor megteszi.

Jó étvágyat kíván a szerkesztő: Kovács M. Veronika

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Képek forrása: Wikipedia

Merőkanál
2019.július 31. szerda 06:35