„Klubrádió“
Reggeli rovat

Mire odaköszönt, már csak hűlt helyét találta a finomságnak – Múlidéző sütemények

14/04/2020 11:47

| Szerző: Klubrádió

A jelenlegi vírusvészes, karanténos, bezárkózos időszakban sokaknak hiányzik a család, a barátok. Ezekben a hetekben talán csak álmodozunk arról, hogy megint minden ugyanolyan lesz, mint azelőtt és mindennél jobban vágyunk arra, hogy újra körbeülhessük közösen az asztalt. Talán mindenki tud olyan süteményt mondani, amellyel kapcsolatban eszébe jutnak régi, szinte elfeledett emlékek, a műsorvezető ezúttal saját emlékeiből merített.

2020. június 04.
00:00
00:00

 

A sós finomság: szalakális sós

A szalalkális sós receptjéhez Kovács M. Veronika, a Merőkanál szerkesztő-műsorvezetője nem is olyan régen jutott hozzá.  Akkortájt történt mindez, amikor a párjával találkozott, a recept az ő nagymamájától származik. Mivel azelőtt sosem használt szalalkálit, vagyis ammónium-bikarbonátot, nem tudta, hogy ebből a lazítóanyagból sütés közben nem csak széndioxid, de ammónia is felszabadul. Az amóniának rettentően rossz szaga van, ezért amíg rá nem jött a szag forrására, addig párja jókat derült mindezen. Szerencsére a süti már teljesen szagmentesre és finomra sikeredett.

Kell hozzá: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1,5-2 dl tej, 1 cs szalalkáli, 2 kk só, 5 dkg sajt reszelve; egy tojás fehérje a kenéshez.
A száraz hozzávalókat elkeverjük, elmorzsoljuk vele a margarint, belegyúrjuk a tojás sárgáját, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, hogy egy jól formázható, nyújtható rugalmas tésztát kapjunk. A tésztának jót tesz, ha pihenhet egyet a hűtőben, de akkor sincs gond, ha ez elmarad.
Ezután a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, lekenjük és sajttal, esetleg köménnyel, vagy szezámmal megszórjuk. Egy pizzavágóval 1,5 cm széles csíkokat vágunk belőle, amit 10 cm hosszú darabokra vagdalunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakunk, gyors tűzön megsütjük..

 

 

Egy könnyű almatortarecept

Volt egy nagyszerű sorozata a Lajos Mari, Hemző Károly házaspárnak, amiben 33 képpel illusztrált 99 recept szerepelt. Ennek a sorozatnak volt a tagja a 99 gyümölcsös édesség, és ennek a könyvnek a 35-36. oldalán szerepelt a „nagymama almatortája”. Ez egy egyensúlytészta, almával, szinte elrontathatatlan, csupán türelem szükséges hozzá. A műsorvezető ezt más sokszor elkészítette. Egy alkalommal, mikor vendégségbe ment és egy népes kerti partira vitte a sütit, azalatt, míg letette az asztalra és odaköszönt pár ismerősének, már csak hűlt helyét találta a finomságnak, az édesség olyan közönségsikert aratott. Idősebbek, 10 éves fia, pedig a kóstolás után, teljesen egyedül elkészítette a maga almatortáját.

 

A recept úgy kezdődik, hogy végy 4 tojást, és vele azonos súlyú cukrot, lisztet és vajat. Ez M-es tojásoknál kb. 22dkg, L-es tojásoknál 27.
Kell még hozzá pluszban egy tojás sárgája, egy csipet só, kevés őrölt fahéj, citromhéj, 2 nagy alma meghámozva, kockákra vágva. Esetleg vaníliás cukor, illetve kevés őrölt kardamonnal is ízesíthetjük.
A vajat vagy margarint kihabosítjuk a cukorral, majd egyenként, nagyon türelmesen belecsorgatjuk a tojássárgákat. Ebből gyönyörű, fényes, egységes massza válik. Ebbe szitáljuk a liszttel elkavart fűszereket, az almadarabokat, majd óvatosan, hogy ne törjük össze, forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután tegyük be egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, onnan pedig a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készül el a finomság.

 

Lotti nagyi egyedi sütireceptje

Kovács M. Veronika nagymamája, Lotti saját kézzel írt szakácskönyvből tanította unokáit sütni, főzni. A könyv az idők során sajnos elveszett, de egy recept mégis megmaradt belőle.

Kell hozzá: 200 g babapiskóta, 350 g kefir, 3 dl zsíros tejföl, fél rúd vanília, 5 ek cukor, 2 db citrom leve és reszelt héja, 1,5 dl habtejszín, 1 csipet só, kevés porcukor a tejszínhez. A kefirt, a tejfölt, a sót, a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat alaposan összekeverjük. Harmadát beleöntjük egy tálba. Egymás mellé belerakjuk a babapiskótákat, majd meglocsoljuk a citrom levével. Ezután újabb adag krémet teszünk rá, majd újabb sor piskótát, amit ismét citrommal locsolunk, majd megint egy adag krém következik, rendszerint eddigre el is fogy minden. Az egészet alufóliával lefedjük és a 2-3 órára berakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt rákanalazzuk a felvert tejszínt.


Jó étvágyat kíván a szerkesztő: Kovács M. Veronika

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/ Merőkanálrovat
2020. április 8., szerda 06.35.
Szerkesztő-műsorvezető: Kovács. M. Veronika