„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Hogyan bánjunk a tojással?

6/04/2020 09:34

| Szerző: Klubrádió

Húsvét közeledtével rendszerint az olyan emberek hűtőszekrényébe is bekerül legalább pár darab tojás, akik egyébként azt nem fogyasztják rendszeresen. A tojások felhasználásával kapcsolatban kaptunk praktikus tanácsokat Antal Emese dietetikustól.

2020. március 31. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, városi legendák (20.03.31.)
10:26
00:00

Nem számít, hogy hideg vagy meleg vízzel mossuk meg a tojást, a tiszta tojást pedig egyáltalán nem kell megmosnunk. Mégpedig azért nem, mert a tojásnak van egy természetes védőrétege, ami a mosás során megsérülhet és ezáltal a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.. Ha ledörzsöljük a külső réteget, ezek a szabad szemmel nem látható kis pórusokon keresztül oda-vissza vándorolhatnak – mondta Antal Emese.

Viszont, ha tényleg azt látjuk, hogy a megvásárolt tojás koszos, szárazon próbáljuk meg a szennyeződést eltávolítani róla. Amennyiben tényleg nagyon szükséges, csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, majd öblítsük le alaposan.

 
Forrás: ivabalk/Pixabay
 

Tárolni csak okosan

Fontos, hogy a nyers, tárolásra szánt tojás, a tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok lehetnek, a felhasználásig a legcélszerűbb tojástartóban tárolnunk, tehát abban a papírban, vagy műanyagban amiben vettük, és ne a hűtőbe, például a tojást tárolóban tegyük ki.

A tárolására mindenképpen száraz, hűvös helyet keressünk, erre a plusz 2 és 18 fokos hőmérséklet és 70-80 százalékos páratartalom az ideális. A tojásokat a hűvösebb kamrában a legjobb tartani, mert a hűtőben nagyobb a páratartalom, de, ha a boltban hűtőben volt a tojás, akkor tanácsosabb, ha mi is oda tesszük, így nem szakad meg a hűtőlánc folyamat.

A szavatosság dédanyáink módszerével is ellenőrizhető

A tojások szavatossága vízbemerítéssel könnyen ellenőrizhető. Az a tojás , amelyik lesüllyed a pohár aljára, friss, amelyeik pedig lebeg a víz felszínén, az állott – osztotta meg az egyszerű technikát a dietetikus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös – Bódy Gergővel
2020. március 31. kedd 10.00