„Klubrádió
Esti gyors

Szeretnénk világos jelzést kapni, hogy Ukrajna NATO-tag lesz – mondta Ukrajna magyarországi nagykövetségének ügyvivő nagykövete

19/04/2024 18:26

| Szerző: Csernyánszky Judit

Quo vadis Ukrajna? Két háborús év és a jövő perspektívai címmel tartottak kerekasztal beszélgetés az Ukrán nagykövetség szervezésében egy kiállítás megnyitása alkalmából. A Blinken OSA Archívumban, a Centrális Galériában látott sérült katonák képeit szavakkal feldolgozni nem lehet. Az esemény végén adott excluzív interjút a Klubrádiónak Balog István, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének ügyvivő nagykövete.

2024. április 19. Esti gyors-részlet (2024.04.19.) Balogh István
05:33
00:00

Zelenszkij elnök interjút adott az amerikai PBS-nek, és ott egy párhuzammal élt, miszerint Izraelt megvédték a NATO szövetségesek, és nem érzi, hogy Ukrajna is megkapná ugyanezt a védelmet. Várható-e, hogy ezek után változik-e a a NATO hozzáállása?

Bízunk abban, hogy változni fog a NATO hozzáállása, elsősorban a lehetséges tagságunkkal kapcsolatban. Jelenleg készülünk a washingtoni NATO-csúcsra, ahol nagyon világos elvárásokkal érkezünk. Szeretnénk meghívást kapni a NATO-ba, mert abból indulunk ki, hogy Ukrajna biztonságát csak az Észak-atlanti Szerződés Szervezete garantálhatja. Volt már egy budapesti memorandum, ahol garanciát vállaltak Ukrajna területi integritásának megőrzésére; cserébe Ukrajna lemondott az atomfegyverekről. Mi végrehajtottuk a vállalásainkat, viszont azok az országok, akik garantálták Ukrajna területi integritását. Jelenleg is ennek a memorandumnak a következményeit szenvedjük el. Ezért kérjük azt, hogy változzon a NATO hozzáállása abban a tekintetben, hogy vegyék föl Ukrajnát a NATO-ba, mert csak ez a katonai szövetség garantálhatja azt, hogy Oroszország soha többé ne támadja meg Ukrajnát.

Sokszor hallottuk az erre való reakciót, hogy amíg Ukrajna háborúban áll, addig nem tudják felvenni a sorai közé. Hogy lehet ebből a mókuskerékből kivergődni?

Mi úgy értelmezzük, hogy az automatikus tagság azután lép életbe, miután Ukrajna megnyerte ezt a háborút. Ugyanakkor szeretnénk egy világos jelzést kapni, hogy igen, Ukrajna NATO-tag lesz. Mindig elmondjuk, hogy mi megvívjuk ezt a háborút. Ehhez szükségünk van segítségre, enélkül valóban nem tudunk győzni, de nem kívánjuk azt, hogy NATO katonák harcoljanak Ukrajnában. Soha nem mondtunk ilyet. Senkinek nem akarjuk azt, hogy helyettünk megvívja ezt a háborút. Ukrajna meg fogja védeni magát, de szükségünk van segítségre és világos garanciára, hogy a háború után ne ismétlődjön meg egy újabb orosz támadás, és ezt csak a NATO tagságunk tudja biztosítani.

Akkor melengette a szívüket, amikor a francia elnöktől, Emanuel Macrontól hallottak, hogy nem kizárt, hogy még csapatok is részt vesznek.

 
Balogh István Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője
 
OSA Archívum 2024.04.18. Budapest 
Fotó: Mátyus László
 

Mi ezt soha nem kértük, nem is fogjuk kérni. Mi annyit kérünk, hogy támogassanak minket fegyverrel, annyi fegyverrel, ami ahhoz szükséges, hogy megnyerjük ezt a háborút.

Viszont a NATO-tagságban, Magyarország azért mindig egy fekete bárány; például szerdán Brüsszelben, egy konzervatív tanácskozáson, maga Orbán kormányfő mondta el, hogy Ukrajnát nem tartja alkalmasnak a NATO-, illetve az EU-csatlakozásra. Ráadásul volt egy ilyen megjegyzés, hogy Ukrajna legyen mindig pufferzóna. Nem szeretné, hogyha Magyarország határán lenne Oroszország. Mit szól ehhez?

Ahhoz, hogy Magyarország határán ne legyen Oroszország, ahhoz az kell, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút. Meg is fogjuk nyerni ezt a háborút. Ebben az elmúlt két évben sokat változott mindenkinek a hozzáállása. Ugye, ha visszaemlékezünk, 2022 februárjában, egyelőre csak sisakokat és mellényeket küldtek nekünk. Jelenleg F-16-osoknál tartunk. Magyarországgal mi komoly diplomáciai kapcsolatban vagyunk, tárgyalások folynak, vissza fogjuk állítani a magyar kisebbségnek a jogait, minden egyes magyar felvetésre választ fogunk adni, meg fogjuk találni azt a megoldást is, hogy Magyarország is támogassa majd a jövőben Ukrajnának a NATO-tagságát. Magyarország soha nem is zárkózott el lényegében kategorikusan ettől. Minden szankciót megszavaztak eddig, ha volt is különvéleményük, de megszavazták. Ugyanúgy bízunk benne, hogy amikor odakerül a kérdés, mindenki azon lesz, hogy Ukrajna megkapja a NATO-tagságot, Magyarország ugyanúgy ki fog mellette állni, és meg fogják szavazni.

Említette a magyar jogokat, illetve hogy Szijjártó már tárgyalt a kabinetfőnökkel; lát-e esélyt arra, hogy Orbán Viktor is ellátogat-e Ukrajnába?

Ezen dolgozunk, ugye volt egy világos feltétele, ennek a találkozónak a megtartásához. Természetesen elhangzott a meghívás, azon dolgozunk, hogy ez létrejöjjön.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Balogh Istvánnal
2024. április 19., péntek 18:53
Riporter: Csernyánszky Judit