„Klubrádió
Hetes Stúdió

Jogállam, trójai faló, Ukrajna és migrációs paktum a Hetesben

13/04/2024 12:11

| Szerző: Klubrádió

Kormányplakátok átragasztása, Putyin magyar trójai falova, Ukrajna támogatása és az EU migrációs paktuma – ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2024. április 13. Hetes Stúdió (2024. április 13., szombat 15:00)
51:10
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Nincs jogállam – mondja dr. Heindl Péter, aki ellen évek óta tartó bírósági eljárások folynak, mert átírja, átragasztja a szerinte hazug és fideszes szolgálatban álló kormányzati plakátokat. De azért nincs jogállam, mert nincs számottevő társadalmi ellenállás, akár polgári engedetlenség? Bár a bíróság szerint bűncselekmény, amit tesz, szerinte a véleménynyilvánítás szabadságához tartozik.

 
Egy példa a kormányzati plakátokra
 

A Bundestag külügyi bizottsága szerint Orbán Putyin trójai falova az Európai Unióban, és ha nem változik a politikája ajtót kell mutatni neki. Balázs Péter volt külügyminiszter szerint amikor Orbán Viktort kiküldték kávézni, már ajtót mutattak neki. Meddig mehet el a hintapolitika? – a többi között erről is kérdeztük a volt külügyminisztert.

 
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin,
Peking, 2023 október 17., kép: a miniszerelnök Facebook-oldala
 
 

A demokrácia nem terjeszthető üzleti úton, ezért óvatosan kell autokrata rendszerekkel kereskedni – fogalmazott Krekó Péter az Európai Unió jövőjéről szóló, a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett rendezvényen. Ahol elhangzott az is: ha Ukrajna nem kap elég támogatást – például a magyar kormány ellenállása miatt –, és vereséget szenved, akkor az hosszú távon az EU-nak is komoly károkat okoz. Csernyánszky Judit összeállítását hallhatták.

 
Avgyijivka
orosz ágyúzás után, 2023.10.24-én. kép: ukrán rendőrség / Wikimedia Commons
 
 

Többek szerint az Unió beteg lovának tekinthetjük az új európai migrációs és menekültügyi paktumot, hiszen tükröződik benne az integráció minden baja és kerékkötője. Ez persze nézőpont kérdése, attól függ, hogy csak negatív tartalmat tulajdonítunk-e a kompromisszum fogalmának. Hiszen ez a megállapodás másból sem áll, mint kompromisszumokból, vagyis az európai politika lényegéből. Kárpáti János elemzése hangzott el.

 
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 
 

2024. április 13. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2024. április 13., szombat 16:05)
53:36
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

A második órában megbeszéltük a hét eseményeit Berecz Annával, Dési Jánossal, Józsa Mártával és Bolgár Györggyel.