„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: Gulyás Brüsszel után már a NATO-t is háborúpártisággal vádolta

11/04/2024 08:59

| Szerző: Klubrádió

A bevált receptet tartotta meg a gerincműtétjét követő első kormányinfón Gulyás Gergely. Az Európai Unió mellett azonban szerinte már a NATO is háborúba igyekszik sodorni a világot.

Közel két hónapig tartó szünet után tartott kormányinfót a február végén gerincműtéten átesett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az  április 11-i, csütörtöki tájékoztatón debütált az új sajtószóvivő, Vitályos Eszter, mivel elődje, Szentkirályi Alexandra bejelentette, indul a főpolgármester-választáson, ezért lemondott eddigi pozíciójáról. A kormányinfón részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, és Nagy István agrárminiszter is.

Vitályos rögtön az elején jelezte, bízik abban, hogy a kérdések leginkább a tájékoztatón elhangzottakra vonatkoznak majd. Értelmezhető ez úgy is, hogy a kormány számára kínos témákkal kapcsolatban, mint a kegyelmi botrány, vagy Magyar Péter feltűnése aligha számíthat a sajtó érdemi válaszra.

Gulyás azzal kezdte mondandóját, hogy már nemcsak a "háborúpárti Brüsszel" akar belekeveredni a háborúba, hanem a NATO is. Olyan programot tett közzé a szervezet, amely Gulyás értékelése szerint egyre jobban elmossa annak határát, hogy a NATO nem avatkozik be közvetlenül. A NATO szerinte arra készül, hogy bevonódjon a konfliktusba. 100 milliárd dolláros alappal támogatnák Ukrajnát.

Gulyás beszélt arról a migrációs megállapodásról is, amelyet az Európai Parlament szerdán fogadott el. A kormány szerint szélsőségesen rossz döntés, de még az EP-ben is csak szűk többséggel ment át a tervezett. A kormány itt csak csatlakozni tud Donald Tuskhoz, aki világossá tette, hogy semmilyen relokációs programhoz nem járul hozzá.

"A magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága"

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ezért nem mindegy, hogy máshol milyen gazdasági folyamatok zajlanak le.

Az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból, Németország, amely az egyik legerősebb gazdaság, hosszú ideje gyengélkedik, és ma sem látható pontosan, hogy meddig tartható ez az állapot. A külpiacok szintén gyengék. Ezeknek megfelelően háborús helyzetre terveztük meg a gazdasági pályát – állítja.

Tavaly az infláció letörésével teremtették meg annak lehetőségét, hogy idén növekedjen a gazdaság egy egészséges szerkezetben. A lendületvételt számos adat támasztja alá Varga szerint, melyek azt mutatják, hogy növekedési pályára állhatunk.

Azzal számol a kormány, hogy ebben az évben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, ami 2,5 százalék körül lehet, ezzel az élmezőnybe kerülhet. A növekedés a második félévben gyorsulhat fel. Ez a növekedés segíteni fogja az államháztartás egyensúlyát is.

"Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen megalapozott" – állítja a miniszter.

Emellett a kormány 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. Ezek nem maradnak el, csak át lesznek ütemezve. Van miből, mert az átütemezés ellenére is 2000 milliárdnyi beruházás valósul meg – mondta Varga.

Nagy István új ötpontos agrárcsomagot ismertetett

Ötpontos intézkedéscsomagról döntött a kormány a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor segítése érdekében. Ennek részeként:

  • Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelességet vezetnek be, akárhonnan is jöjjenek.
  • Az államkincstár május végéig ki fogja fizetni a tavaly benyújtott támogatási kérelmeket a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelőknek. Emiatt átcsoportosítják az erőforrásokat az államkincstáron belül.
  • Az Agrár Széchenyi kártyával felvehető kedvezményes hitelek keretösszegét 2026-ig 45 milliárd forinttal egészítik ki.
  • A mezőgazdasági termelőknek hektáronként 97 literig visszaigényelhetik az elhasznált gázolaj jövedéki adóját. A visszaigénylés mértékét most 90 százalékra emelik.
  • Nagy István ezen kívül elmondta, hogy 2027-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokra, de azt nem mondta el, ebből mennyi új forrás.

Vitályos új, legalább 127 milliárd forint beruházást jelentő otthonfelújítási programot jelentett be. Ennek részleteit rövidesen közzéteszik.

Ezt követően újságíró kérdésekre válaszoltak:

A kormányinfóra reagált Magyar Péter is. Szerinte "előre megírt kérdésekről" diskuráltak kedélyesen, de a valóban fontos kérdésekre nem hagytak időt.

Források: hvg.hu, 24.hu, Telex