„Klubrádió
Szerepvállalás

A menzákról az étel 42 százaléka a szemétbe kerül

23/07/2023 20:01

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület május óta futó projektjéről és a MOME hátrányos helyzetú fiataloknak szóló programjáról beszélgettünk a Szerepvállallás szombati adásában

2023. július 22. Szerepvállalás (2023. július 22., szombat 13:00)
23:01
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer hulladékba kerül.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy a vendéglátás és közétkeztetés területén megmaradó, a fogyasztóval még nem érintkezett ételeket milyen módon lehetne bevonni a már jól működő jótékonysági újraelosztási rendszerekbe.

Május eleje óta sikeresen zajlik egy pilot projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével. Ennek a tapasztalatairól kérdeztük Cseh Balázst, az Élelmiszerbank alapító-elnökét, a projekt vezetőjét.

 
Fotó: Romeo Adam Gyorgy / Magyar Élelmisterban Egyesület
 

A Magyarország legszegényebb térségeiben élő, tehetséges középiskolásoknak jelenleg a töredéke kap valódi esélyt arra, hogy bekerülhessen a design és művészeti felsőoktatásba.

A MOME most programot indít, amely során ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést és személyre szabott szakmai és mentális támogatást kapnak hátrányos helyzetű fiatalok, akik előkészítő foglalkozásokon, műhelymunkán, valamint konzultációkon vehetnek majd részt.

A program szakértői csapatát erősíti Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa is. Ő volt műsor második vendége.