„Köszönjük,
Szerepvállalás

Traumaérzékeny szemlélet a nők irányába

29/05/2023 06:28

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

 | Szerkesztő: Pálinkás János

A legutóbbi adásban a legrégebbi európai társadalmi innováció díj, a SozialMarie két idei egyedülálló nyertes magyar projektjét mutattuk be.

2023. május 27. Szerepvállalás (2023. május 27., szombat 13:00)
24:56
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
A három fődíjas egyike, a Közösségi roma dúlaszolgálat projekt, amely a hátrányos helyzetű nőket támogatja, akik társadalmi és gazdasági helyzetük következtében nagyobb mértékben vannak kitéve a szülészeti erőszaknak, mint nőtársaik. A projekt célja, hogy ez ellen küzdjön a kelet-magyarországi Alsózsolcán működtetett közösségi dúlaszolgálattal és a roma nők önszerveződésének támogatásával. A projektről Kállay Esztert, az EMMA Egyesület kommunikációs munkatársat kérdeztük.

Sok nő küzd a nőgyógyászati vizsgálatokon való részvételt megnehezítő traumákkal. Minden második hajléktalan nő élt meg párkapcsolati erőszakot, és kétharmaduk nem jut el rendszeresen nőgyógyászhoz. Kétezer eurós díjat nyert a traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati szakellátás, amelyet hajléktalan nők számára  széleskörű és szektorokon átívelő összefogásban hozott létre a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. A projekt célja a hajléktalan nők olyan minőségi szolgáltatáshoz juttatása, ami megtöri az újratraumatizálódás körét, visszaadja a nők testük feletti önrendelkezésének jogát. Gerencsér Tamással, a BMSZKI munkatársával beszélgettünk róla.

Gerencsér Tamás
 
Gerencsér Tamás
 
Szerepvállalás
2023. május 27. szombat 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori