„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: Orbán elbizonytalanodott Fudan-ügyben

21/12/2022 20:03

| Szerző: Klubrádió

Szent-Iványi István szerint nem véletlen, hogy a kínai állami tévé arra kérdezett rá Orbánnál, megépül-e a Fudan Egyetem. A külpolitikai szakértő úgy látja, a miniszterelnöknél elbizonytalanodás tapasztalható, ennél sokkal határozottabban nyilatkozott korábban. Lehet, hogy ennek csak anyagi okai vannak, hiszen Magyarország "nagyon súlyos pénzügyi helyzetben van" és ez iszonyatosan drága projekt – tette hozzá.

2022. december 21. Megbeszéljük / részlet Szent-Iványi István (22.12.21.)
16:23
00:00

Szent-Iványi István volt külügyi államtitkárt és európai parlamenti képviselőt kérdeztük Orbán Viktor szerdai kormányinfójának nemzetközi vonatkozásairól.

Ahol megkérdezte a miniszterelnököt a kínai állami televízió, a CCTV munkatársa arról, hogy a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítése még napirenden van-e. Erre azt válaszolta: "a gazdaságban kétféle tudás van, nyugati tudás és keleti tudás. Nem akarom, hogy bezárkózzunk a nyugati világgazdaság tudásába. Japán, Kína, Dél-Korea tudása rendkívül fontos. Ezért támogatom ezeket a programokat." 

Szent-Iványi István szerint ami a Fudant illeti, tapasztalható elbizonytalanodás Orbánnál: ennél sokkal határozottabban nyilatkozott korábban, most inkább általánosságban beszélt, ráadásul behozott más országokat is. Szerinte anyagi okok miatt az egyetem most nincs a prioritási listán, noha korábban nagyon akarta. Megjegyezte: a miniszterelnök talán kicsit ki is józanodott ebben az ügyben, ugyanis messze nem hozta azt a kínai kapcsolatrendszer, amit pár évvel ezelőtt remélt tőle.

Szent-Iványi István
 
Szent-Iványi István
 

Műsorvezetőnknek arra a kérdésére, hogy a kínai tudósító vajon azért kérdezett-e rá erre, mert a kínai kormány szerint esetleg Orbán kihátrálna a Fudan-ügyből, a szakértő azt mondta: ő is így gondolja, vagy legalábbis habozik a kormányfő. Egy kínai tudósító semmit nem kérdezhet meg, ami nincs egyeztetve a felső vezetéssel, tehát nagyon fontos jelzés, hogy éppen erre kérdezett rá. Ezért következtetett arra, hogy itt van elbizonytalanodás. Lehet, hogy ennek csak anyagi okai vannak, hiszen Magyarország "nagyon súlyos pénzügyi helyzetben van" és ez iszonyatosan drága projekt, amelynek költségeit a tervek szerint száz százalékban a magyar fél állja. Igaz, hogy nagyrészt kínai hitelből, de azt vissza is kell fizetni, és egy újabb eladósodás nem nézne ki jól.

A téma más kérdésben is szóba került a kormányinfón. Különbséget kell tenni aközött, hogy a magyar kormány elszigetelt az európai politikában, vagy csak bizonyos témákban nem ért egyet (a többséggel) – mondta Orbán Viktor a BBC tudósítójának, Nick Thorpe-nak. A kormányfő szerint a kormány nem elszigetelt, ez nem is lehetne lehetséges, hiszen az ország az Európai Unió tagja.

A magyarok az államalapítástól kezdve a kapcsolattartásban hisznek, és ennek folyamatossága a Fidesz politikájában látható – tette hozzá. Ha beáll a blokkosodás, akár katonai, akár gazdasági értelemben, annak Magyarország vesztese lesz, a perifériára szorul. Ha viszont ez nincs, ha együttműködés van, akkor mi vagyunk a világ közepe – fogalmazott.

A beszélgetésben szóba került a háború, egy esetleges szélsőjobboldali európai parlamenti frakció és az Oroszország elleni szankciók, illetve a miniszterelnök "zugügyvédi szintű érvelése is" – ahogy a szakértő fogalmazott utóbbiakkal kapcsolatban.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
2022. december 21., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György