„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánéknak nem sikerült Szlovéniában elérni azt, amit Magyarországon

13/12/2022 13:39

Szlovéniában ahelyett, hogy az Orbán-mintát követnék, és elfoglalnák a közmédiát, inkább népszavazáson kérdezték meg a lakosságot, hogy egyáltalán beleszólhat-e a politika abba, hogy ki irányítsa a helyi közszolgálatot. Az Orbán médiaművek különböző tagozatai korábban számos szlovén médiát vásároltak fel Orbán barátja újraválasztásáért, de veszített, így otthagyták neki a fenntartási költségekkel együtt, amikre Janez Janšának már nincs pénze. Szent-Iványi István szerint ezek politika befektetések voltak a magyar kormányközeli cégek részéről.

2022. november 17. Esti gyors - részlet - 2022.11.17. Szent-Iványi István
10:06
00:00

Mi a különbség a "magyar közmédia" és a szlovén közmédia között? Mind a kettőt a központi hatalom befolyásol, de Szlovéniában ez most megváltozik. Egy népszavazáson a többség arra szavazott, hogy a parlamenti többségnek ne legyen joga meghatározni azt, hogy ki vezesse a közmédiát.

Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó Lendván
 
Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó Lendván
 
Lendva, 2022. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Janez Jansa szlovén kormányfő (b) lendvai találkozójukon. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Szent-Iványi István volt szlovén nagykövet a a Reggeli gyorsban elmondta, Szlovéniában sokáig tárgyilagos és kiegyensúlyozott volt a közmédia, aztán az Orbán Viktorral szoros barátságot ápoló Janez Janša kormánya "erőteljes kísérletet tett arra, hogy az uralma alá hajtsa a RTV Szlovéniát, az ottani közmédiát". Janšáék vezetőket váltottak le, szerkesztőket neveztek ki, és "megpróbálták elérni azt, amit Magyarországról nagyon jól ismerünk".

Szent-Iványi szerint Janša kísérlete a magyar viszonyokhoz hasonló közmédia kialakítására nem jött össze, de például sikerült neki is többséget szereznie a közmédia 29 fős irányításában, a többséget ő és a szlovén parlament nevezte ki, így sikerült elfoglalnia és irányítania. Ennek eredményeképpen jelentős mértékében zuhant a szlovén sajtószabadság indexe, és a nemzetközi közvéleményt is aggodalommal töltötte el.

Szlovéniában már új, sokpárti koalíciós kormány van hatalmon, amely megtehette volna, hogy a kínálkozó lehetőséget megragadja, és maguk is kinevezhettek volna tagokat, de nem ezt az utat választották, Szent-Iványi István szerint a sok koalíciós párt miatt nem lett volna könnyű összehozni az egyetértést, ezért az egyszerűbb megoldást választották, és népszavazást írtak ki. A népszavazás ráadásul nem is erről szólt, hanem szociális kérdésekről, a nyugdíjról, hogy legyen-e önálló környezetvédelmi és energetikai minisztérium, illetve az is kérdés volt, a parlament nevezze-e ki a programtanács tagjait. Ez így a volt nagykövet szerint megnyugtatóbb, és jobban szolgálja azt a célt, hogy független legyen a közmédia.

Szent-Iványi szerint az új kormány ugyanis nem tudta eltávolítani azokat az embereket, akiket Janša ültetett oda, ennek következtében a közmédia az "új kormánnyal szemben fenntartásokkal viseltetett", ugyanakkor a népszavazáson a válaszadók 62 százaléka elutasította a jelenlegi helyzetet, így az a javaslat született, hogy független civil szervezetek független jelöltjeiből álljon majd fel a médiatanács, és ezzel együtt megszűnjön az eredeti testület megbízatása. Ez az ügy jelenleg is tart, mivel a tagok az Alkotmánybírósághoz fordultak arra hivatkozva, hogy a kinevezésük egy meghatározott időszakra szól, így nem lehet felmenteni őket.

Arról is beszélt Szent-Iványi, hogy amíg ő 2015-ig ott volt nagykövet, még nagy tekintélye volt a közmédiának, amely mellett kereskedelmi adók is működnek, amiből az egyiket a magyar TV2-höz közeli érdekeltség szerzett meg, "így Janšáék közelében van". De nem ez az egyetlen szlovén tartalomszolgáltató, amit a magyarok gyakorlatilag megvettek neki.

A magyar kormányközeli Mediaworks és a Modern Media Group megvették az ottani Hírtévét, az N24-et, hetilapokat, internetes lapokat, majd átadták Janšáéknak, kivéve a TV2--höz került nézett csatornát, de kiderült, ezeket a vesztes politikai párt nem tudja fenntartani, így most Janšáék "nagy társadalmi forrásgyűjtő kampányba kezdtek". A magyar tulajdonosokról Szent-Iványi azt mondta, hogy ezek egyértelműen Orbánék politikai befektetése volt, amiket jóval a szlovén választás előtt szereztek meg, hogy segítsék Janša újraválasztását, de hogy veszített, a magyar tulajdonosok már nem tudnak/nem akarnak többet ebbe invesztálni, hiszen itthon is vannak problémák, még a magyar médiabirodalom egy részét is felszámolták, utalt a kormányzati propagandamédiában történt változásokra.

Most Janšáék úgy állítják be, hogy a szlovén sajtószabadság múlik azon, hogy fenn tudják-e tartani a médiájukat. "Ha a hívei eltartják, joga van hozzá, de majd kiderül, sikerül-e" - mondta.