„Klubrádió
A lényeg

Orbán szövetségesei veszítettek Szlovéniában és Franciaországban is

25/04/2022 07:03

Szlovéniában és Franciaországban is a liberális erők győztek a vasárnapi választásokon. Emmanuel Macront is megválasztották, Szlovéniában pedig egy tavaly alapított zöld-liberális párt juthat kormányra, írja a 444.

A magyar kormányfőt az EU-s politikai karanténból kisegítette volna, ha Marine Le Pen nyeri a francia elnökválasztást, akinek a kampányát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB bank finanszírozta.

Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó Lendván
 
Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó Lendván
 
Lendva, 2022. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Janez Jansa szlovén kormányfő a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón Lendván 2022. február 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Orbán fontos balkáni szövetségesének számító szlovén Janez Jansa is megbukott vasárnap, pedig őt és pártját, az SDS-t a Fidesz-közeli "magántőke" is támogatta, hogy erős sajtója legyen Szlovéniában, tévécsatornát és online lapokat is finanszíroztak neki Magyarországról.  A leadott szavazatok csaknem 90 százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, a választást Robert Golob pártja, a Szabadság Mozgalom nyerte - közölte a szlovén választási bizottság.

A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 40 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 4 mandátummal az ötödik helyen végzett, írja az MTI.