„Támogassa
A lényeg

Régi ismerőse kérdezte Orbánt, miért nem áll szóba a független sajtóval

21/12/2022 19:06

| Szerző: Klubrádió

„Bátorítani akarom a miniszterelnököt - mondta Nick Thorpe, a BBC újságírója magyarul az idei utolsó kormányinfón -, hogy nem kell félni a független és nemzetközi médiától, és ha esetleg több interjút adna nekünk, akkor nem kellene templomok előtt, kórházfolyosón, határátkelőhelyen, kávézóban várni, amiért nagyon hálás lennék. És talán azt a bizonyos hungarofóbiát, ami létezik a világon, esetleg csökkenteni lehetne több lehetőséggel és személyes interjúkkal. Én személyesen 14 éve várok egy interjúra.”

Orbán Viktor azt válaszolta: „Interjúkat szívesen adok, ha lesz mondandóm. Csak azért, hogy revolverújságírói kérdésekre válaszoljak és így töltsem a napomat, értse meg, hogy ez nem olyan vonzó lehetőség a számomra. Amikor úgy látom, hogy van értelmes konzultációs, valódi interjúlehetőség, ahol arra kíváncsiak, mit gondolunk dolgokról, és nem arról szól, hogyan szúrjuk a bika hátába a pikát és rázzuk előtte a vörös vásznat. Talán megérti, hogy az én munkám mellett erre nem érdemes időt fordítani.”

Nick Thorpe nem egyszerűen Magyarország miniszterelnökéhez, hanem egykori közeli ismerőséhez is intézte szavait – írja a 444. Ugyanis Thorpe volt az első, aki 1988-ban külföldi újságíróként tudósított a Fideszről. Az év márciusában lehetett, hogy felhívta a későbbi SZDSZ-es Haraszti Miklós, és mondta, hogy van egy fiatalember, aki szeretne vele beszélni. Majd odaadta a telefont Orbán Viktornak. „Megbeszéltünk egy időpontot, aztán, amikor eljött, főztem neki egy teát. Ez 1988 márciusában lehetett. Mondtam Viktornak, hogy szívesen tudósítok a Fideszről, arról, hogy hogyan próbálnak KISZ helyetti alternatívát teremteni. Azóta tegeződünk” – emlékezett vissza a BBC tudósítója a Szabad Európának adott interjújában tavaly.

Hozzáfűzte: Mostanában nagyon ritkán szoktak beszélni. „Néha véletlenül összefutunk a miniszterelnök úrral úgy másfél évente utcán, kávézóban. Olyankor megállunk, kezet fogunk, egy kicsit beszélgetünk. Más lett a korszak, és megváltozott ő is. A hatalom szerintem nagyon veszélyes dolog, és sajnálom őt is, mert nehéz dolog politikusnak lenni” – tette hozzá Nick Thorpe.