„Klubrádió
Reggeli gyors

Szent-Iványi István: Érdekes párhuzamok figyelhetők meg Orbán és Gruevszki közt

31/03/2023 14:09

| Szerző: Klubrádió

Nikola Gruevszki politikai pályája nagyon hasonlít Orbán Viktoréra. Amikor hatalomra került, kifejezetten a nyugatiak nagy kedvence volt: fiatal, dinamikus, nyugatbarát politikusnak tűnt. Aztán szép lassan kiderült, hogy autoriter, egypárti és korrupt rendszert épített ki, amelynek a legfőbb anyagi forrásai az uniós támogatások voltak – véli Szent-Iványi István volt külügyi államtikár, korábbi nagykövet.

2023. március 31. Reggeli gyors - részlet 23.03.31. Szent-Iványi István
07:56
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Észak-Macedónia újra hivatalosan kéri Magyarországtól Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadását, akit elítéltek korrupciós és pénzmosási bűncselekményekért, valamint kilenc további ügyben érintett.

"Minden egyes korábbi kérelmet elutasított a magyar kormány, minden alkalomal új indoklást előterjesztve kell benyújtani a kiadatási kérelmet" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Szent-Iványi István. A volt külügyi államtikár, korábbi nagykövet hozzátette, a jelenlegi indoklás az, hogy megfelelő körülményeket tudnak biztosítani Gruevszki számára egy újonnan épült, korszerű börtönben. Korábban arra hivatkozva utasította el a magyar kormány a politikus kiadatáasát, hogy a börtönviszonyok nagyon kedvezőtlenek Észak-Macedóniában. Ezt követően azt kifogásolták, hogy Gruevszki politikai üldöztetés célpontjának tekintik, és ilyen esetben a nemzetközi menekültügyi törvény értelmében nem adható ki.

A probléma az Szent-Iványi szerint, hogy Gruevszki ellen köztörvényesen számos ügyben még eljárás folyik, két esetben el is ítélték 2, illetve 9 évet kapott jogerősen. "Ebben semmi politikai nincs, ezzek korrupciós ügyek" – értékelte.

Megjegyezte, szerinte – mivel Gruevszki "Orbán közeli jóbarátja" – a kormány épp indokokat keres, amelyre hivatkozva megint elutasítja a kiadatást.

"Vannak bizonyos hasonlóságok"

"Gruevszki politikai pályája azért is nagyon érdekes, mert feltűnő hasonlóságokat mutat Orbán Viktoréval. Amikor hatalomra került, kifejezetten a nyugatiak nagy kedvence volt: fiatal, dinamikus, nyugatbarát politikus veszi át a zavaros működésű Macedóniában. Aztán szép lassan kiderült, hogy autoriter, egypárti és nem mellesleg nagyon korrupt rendszert épített ki, amelynek a legfőbb anyagi forrásai az uniós támogatások voltak. A rendszer tíz éven keresztül megdönthetetlennek látszott."

Ezt követően Gruevszki által elrendelt lehallgatások hangfelvételei szivárogtak ki – Szent-Ivány szerint vélhetően belső forrásból. Ez pedig hatalmas közfelháborodást okozott, amely egyben a politikus bukásához vezetett.

"Még saját pártja számára is terhessé vált" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023.03.31., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert