„Klubrádió
A lényeg

Céget alapított Pécelen Gruevszki, az elítélt macedón miniszterelnök

28/07/2021 12:53

| Szerző: Klubrádió

A hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki céget alapított Pécelen, Pest megyében – írta meg a 24.hu. A Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök a jelek szerint sok mindenben járatos, kft.-jének fő tevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de a listában sok más is szerepel a porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelemtől a vagyonkezelésen keresztül a konferenciaszervezésig.

A szerda a cégalapítások napja: Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya után egy volt kormányfő, Nikola Gruevszki is vállalkozásba fogott. Az elítélt macedón politikus 2018-ban kért és kapott menedékjogot Magyarországon, azóta V. kerületi lakcímkártyával már az önkormányzati választáson is szavazott – idézi fel a 24.hu.

Azt korábban a 444 írta meg, hogy Gruevszki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek ad tanácsokat, a magánvállalkozás viszont új. Július 15-én jegyezték be cégét péceli székhellyel (egy Kádár-kockában, ahogy a 444 megjegyzi), a vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa is ő. Főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de a listában sok más is szerepel a porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelemtől a vagyonkezelésen keresztül a konferenciaszervezésig. Miközben úgy tudni, Gruevszki Magyarországon él, tartózkodási helyeként egy skopjei címet adott meg, kézbesítési megbízottnak pedig egy belvárosi ügyvédet jegyezték be a cégiratokba.

 
Nikola Gruevszki (kép: Flickr.com)
 
 

Egy 200 millió forintos Mercedes luxuslimuzin vásárlása miatt hivatali visszaélésért két év börtönre ítélték a volt macedón miniszterelnököt, aki 2018 novemberében érkezett Magyarországra, a gyanú szerint magyar diplomaták segítségével.

Ahogy a 24.hu hozzáteszi – és ez a Pegasus-botrány miatt kissé áthallásos –, nem csak a Mercedes-ügy van Nikola Gruevszki rovásán. Kormányzása idején minden századik állampolgárt lehallgattatta. Országos tiltakozás kezdődött a 20 ezer embert érintő illegális megfigyelések miatt, majd hosszas politikai csatározások után a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányoz kisebb-nagyobb zökkenőkkel 2017 óta.

Emellett tavaly erőszak szítása miatt is elítélték távollétében az Orbán Viktor szövetségesének tartott Gruevszkit másfél évre. Hívei ugyanis megakadályozták az ellenzék részvételét azon a városházi ülésen, amelyen az akkori miniszterelnök városrendezési elképzeléseiről szavaztak.

(Kiemelt kép: Vlatko Perkovski)