„Klubrádió
A lényeg

3,8 millió forintot keresett a Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök hazai cége

11/05/2022 10:01

| Szerző: Klubrádió

Öt és fél hónap alatt 5 millió forint forgalma volt Nikola Gruevszki Magyarországon működő cégének – írja az Mfor. Adózás után 3,8 millió forint tiszta nyereséghez jutott, ami kimagasló (76 százalékos árbevételarányos) nyereséget jelent.

A hazánkba menekült, korrupció miatt elítélt volt észak-macedón államfő 2021 júliusában alapította meg az I.C.I.C. Kft.-t, amelynek székhelye egy péceli családi ház lett (képünkön). A főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de a tevékenységi körök között szerepel a vagyonkezelés és a PR, kommunikáció is.

Orbán Viktor Macedóniában
 
 (MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski)
 
 

Nagy port vert fel, amikor a korrupciós vádak elől menekülő Nikola Gruevszki egykori macedón miniszterelnök menedékjogot kért és kapott Magyarországon 2018 őszén. Ellenzéki parlamenti képviselők firtatták ugyan, hogy miért fogadtuk be a volt kormányfőt, és mit csinál Magyarországon, de eddig csak annyi derült ki a hivatalos válaszokból, hogy Szijjártó Péter külügyminiszternek ad tanácsokat a Nyugat-Balkánt érintő ügyekben. Most már az is tudható, hogy magánvállalkozást indított Magyarországon, és úgy látszik, van kinek tanácsot adnia – írja a 24.hu.

Egyébként Gruevszkit április végén, sikkasztásért újabb hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság. Azzal vádolták, hogy 1,3 millió eurót sikkasztott az általa vezetett kormánypárthoz (VMRO DPMNE) érkezett adományokból.