„Klubrádió
A lényeg

Kitiltották Gruevszkit az USA-ból

12/04/2022 09:49

Az egykori macedón miniszterelnököt szankciós listára tette az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma. A vád: a Nyugat-Balkán békéjének és stabilitásának aláásása.

A Szabad Európa számolt be róla, hogy a hazájában is elítélt Nikola Gruevszki korábbi (észak-)macedón kormányfőt kitiltották az Egyesült Államokból, ottani vagyonát pedig befagyasztották. Mindezt egy olyan elnöki rendelet alapján, amellyel azokat a személyeket szankcionálják, akik tevékenységükkel a Nyugat-Balkán békéjének és stabilitásának aláásásához hozzájárultak.

Gruevszki több korrupciós ügyben is elítélték hazájában, ezek közt korrupció, pénzmosás és hivatali visszaélés is van. Ezeket 2006 és 2016 között követhette el a balkáni ország korábbi vezetője, aki azonban a törvénnyel való szembenézést megúszta, miután kimenekítették az országból 2018 novemberében - a német Deutsche Welle szerint a magyar diplomácia hathatós közreműködésével. Macedóniából hazánkba magyar diplomaták autójában menekült, szabályosan kicsempészték az országból a politikust, aki azóta is itt él, rendszeresen mozog kormányzati körökben, és még a 2019-es önkormányzati választásokon is szavazhatott, ugyanis szerepelt a választói névjegyzékben.