„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: Ez nemcsak Völner-ügy, hanem minisztériumokat átszövő korrupciós hálózat

16/12/2021 21:20

| Szerző: Klubrádió/szg

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a vesztegetési vád miatt lemondott Völner Pál ex-miniszterhelyettes „univerzális kijáróember volt”, több minisztériumnál tárgyalgatott projektekről, noha ez nem tartozott a hatásköréhez. Szerinte az erről szóló mentelmi bizottsági jelentés is azt mutatja, hogy ez az egész bőven több mint egy Völner-ügy, „ez gyakorlatilag minisztériumokat átszövő korrupciós hálózat”.

2021. december 16. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (21.12.16.)
08:00
00:00

Megkezdték az ellenzéki pártok az aláírásgyűjtést a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekhez, a Fudan-törvény eltörlése és az álláskeresési járadék (munkanélküli segély) időtartamának megnövelése miatt. Az ellenzéknek 120 napja van a gyűjtésre, a Nemzeti Választási Irodának pedig 60 napja arra, hogy az aláírásokat ellenőrizze.

Szél Bernadett országgyűlési képviselőt kérdeztük az Esti gyorsban arról, mikorra szeretnék összegyűjteni a 200 ezer aláírást. Elsőként elmondta, a körzetében, Pest 2-ben már elkezdtek gyűjteni Telkiben, Budakeszin és Budaörsön, azt tapasztalta, hogy nagy az érdeklődés. Ez országszerte hatalmas feladat, de hatalmas lehetőség is. „Tudjuk, hogy hideg van, sötét van, karácsony jön”, de tehetünk a rendszer ellen, „Orbán kínai biznisze” ellen és az álláskeresők segítéséért – mondta. Természetesen kopogtatnak is, mert vannak, akik jelezték, hogy nem tudnak kimenni aláírni.

Úgy fogalmazott: fantasztikus lenne, ha az országgyűlési választással együtt lenne a népszavazás. A kormánynak nem kell 200 ezer aláírást összegyűjtenie, nekik igen, és szerinte a kormány részéről minden gáncsoskodásra lehet számítani. A népszavazásnak nagyon komoly felhajtóereje van, emlékeztet arra, hogy a küzdelem az egyetlen eszköz egy olyan rendszerben, amilyenben most élünk. Kiemelte: nemcsak ellenzéki szavazókat látott a pultokhoz jönni, hanem olyan embereket is, akik ezt a kínai ügyletet nem bírták már szó nélkül hagyni. A Fudan nemcsak budapesti ügy, mindenki fizeti azt az 500 milliárdot, amit „le akarnak rólunk gombolni” emiatt.

Völner-ügy

Szél Bernadett Facebook-posztjában azt írta, a „bukott miniszterhelyettes” univerzális kijáróember volt. Arra a kérdésre, hogy ezt mire alapozza, azt mondta: egészen elképesztő dokumentumot olvashattak el. Megjegyezte: Völner Pál még nem mondott le a képviselői mandátumáról, csak az államtitkárságról, és ahhoz, hogy bármiféle eljárás elindulhasson ellene, ki kell adni a mentelmi jogát. Elolvashatták a vele kapcsolatos mentelmi bizottsági jelentést, amelyben gyakorlatilag leírták, hogy Völner minisztériumról minisztériumra járt, noha nem volt hatásköre az adott ügyekben. Fogadta a Paks-miniszter, az Emmi, de járt Palkovicséknál is az ITM-ben, tárgyalgatott különböző projektekről. „Ez számomra kimeríti a befolyással üzérkedés fogalmát” – mondta, hozzátéve: természetesen nem ő jár el az igazságszolgáltatás nevében. Képviselőként írásbeli kérdéseket adott be az érintett minisztereknek, hogy mi történt náluk Völner tárgyalásain, és egyáltalán miért fogadták.

Ez bőven több mint egy Völner-ügy, „ez gyakorlatilag minisztériumokat átszövő korrupciós hálózat”, amelynek egyik kulcsszereplője volt Völner Pál. De maga az Orbán-rendszer kormányzati szinten is korrupcióra optimalizált, és ez szerinte világosan kiderült a mentelmi bizottsági iratból. Az érintett tárcáknak 15 napjuk van, hogy válaszoljanak – ismertette.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2021.12.16., csütörtök 18:40
Műsorvezető: Kárpáti János