„Klubrádió
A lényeg

Legfőbb Ügyészség: Völner 83 millió forint kenőpénzt kapott

13/12/2021 15:47

| Szerző: Klubrádió

2018 májusa és 2021 júliusa között összesen 83 millió forintot kapott a lemondott igazságügyi államtitkár vesztegetési pénzként a Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint. Völner Pál az egyenként 2-5 milliós összegeket konspirált módon vette át a végrehajtói kar immár letartóztatásban lévő elnökétől – írja a 24.hu. Utóbbi, Schadl György az ügyészség szerint még több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. 

Részleteket közölt a Legfőbb Ügyészség az Országgyűlés Mentelmi bizottságával arról, hogy miért kezdeményezi a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál immár lemondott igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését. A Polt Péter vezette vádhatóság azt írta, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke – a letartóztatásban lévő Schadl György – 2017 augusztusát megelőzően, pontosabban meg nem határozható időponttól kezdődően korrupciós kapcsolatot alakított ki a fideszes politikussal – írja a 24.hu.

Az ügyészség szerint a kar elnöke jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott az államtitkárnak azért, hogy Völner a végrehajtásról szóló törvényben meghatározott törvényes jogait a kar elnöke érdekeinek megfelelően gyakorolja.

Az államtitkár azt vállalta, hogy az önálló bírósági végrehajtók feletti felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve az elnök kérésének megfelelően fog döntéseket hozni, például a végrehajtói pályázatok elbírálása során.

A Legfőbb Ügyészség szerint a kar elnöke a rendszeres jogtalan előnyt nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítségéért, hanem folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetésként adta Völner Pálnak.

Az ügyészségi dokumentum szerint a kar elnöke és Völner jellemzően éttermekben találkozott, valamint többször az utcán, a politikus gépjárműve mellett. Ezeken a találkozókon adta Schadl Völner Pálnak a végrehajtói osztalékokból befolyt jogtalan előnyt. A pénzátadásokra jellemzően konspirált módon került sor – fogalmaznak.

Az Országgyűlés mentelmi bizottság hétfőn támogatta Völner mentelmi jogának felfüggesztését, kedden dönthet ugyanerről a Parlament.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)