„Klubrádió
Reggeli gyors

Vadai: Maffiaállamot építettek, és már annyira pofátlanok, hogy Polt Péter kénytelen fellépni

14/12/2021 13:18

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mivel Völner Pál csak az államtitkári pozíciójáról mondott le, és még továbbra is parlamenti képviselő, így nincs annak akadálya, hogy a parlament az ő mandátumának felfüggesztéséről szavazzon, ami után a hatóságok lefolytathatják ellene a nyomozást. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a Reggeli gyorsban beszélt a Völner-ügy furcsaságairól, Varga Judit jogi és politikai felelősségéről valamint arról, hogy miért indulhatott most nyomozás egy államtitkár ellen, illetve hogy miért nem használtak ellene titkos eszközöket.

2021. december 14. Reggeli gyors (2021. december 14., kedd 06:00)
141:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 79:10-től hallgathatja meg.

Sem a szavakat nem talált, de valószínűleg még levegőt sem tudott venni Vadai Ágnes DK-s képviselő, amikor a Reggeli gyorsban váratlanul azt kérdezte meg tőle a műsorvezető, hogy milyen a vízmeghajtású Otto-motor. De nemcsak Vadai, hanem erre a kérdésre valószínűleg más sem nagyon tudott volna mit mondani, mégis, Völner Pál (volt) államtitkár egy ilyen "találmányra" is szeretett volna komoly állami támogatást szerezni. Amikor erre Völnernek erre azt találták mondani, hogy egy ilyen motor nem biztos, hogy működőképes, ezt az érvet lesöpörte az asztalról, és már egy teljes pályázati rendszert vettek tervbe, amiből a pályázati pénzeket szerezték volna meg, derült ki az ügyészségi iratokból, amik alapján Völner Pált bűncselekményekkel gyanúsították meg.

Vadai erre azt mondta, látszik, hogy az elmúlt 11 évben az "orbáni rendszerben" bármilyen hülyeségre és még annál is nagyobb hülyeségre simán odaadtak közpénzt büntetlenül. Az ő tapasztalata ennek ellenére az volt, hogy ha bármikor egy adott kérdést tettek fel Polt Péternek, a legfőbb ügyész továbbította azt a nyomozó hatóságoknak, és akkor "mindig az volt a válasz, hogy nincs itt semmiféle látnivaló", foglalta össze Vadai a helyzetet.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2021. május 18. Vadai Ágnes DK-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A DK-s politikus szerint az elmúlt években csak olyan fideszes politikusokat dobtak fel, akik vagy a saját szakállukra loptak, belenyúltak ott a nagy közösbe, vagy egy olyan ügy kapcsán, ami nem ellenük indult, már annyira tarthatatlanná vált a helyzetük, hogy kénytelenek voltak feláldozni. Vadai szerint az is lehet, hogy Völnerrel most két legyet ütöttek két csapásra, hiszen a "végrehajtói bandát" Völnerrel "le lehet fedni", "megvan a vezéráldozat", a másik pedig a Pegasus-ügy, amelyben ezzel a felelősséget el lehet tolni, mert Varga Judit miniszter például azt mondhatja, hogy Völner Pál intézte ezeket a dolgokat.

Ez utóbbinál a "dolog ott feneklik meg", hogy a nemzetbiztonsági törvény értelmében Völner Pál ilyen feladatot tartósan nem láthat el. Vadai elmondta, hogy Varga Judit törvényben rögzített kizárólagos joga, hogy ilyen engedélyeket kiadjon. Szerinte ha az igazságügyi miniszter tudatosan adta át ezeket a feladatokat Völnernek, hogy ezzel fedezzen valami mást, akkor annak nagyon súlyos következményei kellene, hogy legyenek. Szerinte Varga Judit politikai felelősségén túl a jogi felelősségét is meg kell vizsgálni.

Vadai felvetette, hogy amikor Völner aláírta a megfigyelési papírokat, fontos információkhoz jutott, amiket ki tudja, mire használt fel, "hiszen tudta, kiket figyelnek meg, és ez talán hamis biztonságérzetet adott számára".

"Azt senki sem gondolja, hogy a volt államtitkár Völner Pál huzamosabb ideig úgy űzte ezen tevékenységeit, hogy arról nem tudtak a kormány legfelsőbb szintjein" - mondta Vadai, aki szerint "ilyen biztos hogy nincs, és biztosan tudtak róla, "mert ez a mechanizmus". Ha egy államtitkárt érintő ügyről van szó, aki ráadásul képviselő is, akkor biztosan tudtak arról, amikor a nyomozók képébe került. Ezért szerinte inkább az a kérdés, hogy miért hagyták huzamosabb ideig, hogy a gyanú szerint átvehesse ezeket a kenőpénzeket, másrészt miért gondolta az igazságügyi miniszter, hogy rendben van az, hogy Völner ezt csinálja. Azt gondolták, hogy nem fog lebukni?

Az is lehet, hogy Völner nem a saját szakállára dolgozott, az Országgyűlés mentelmi bizottságának benyújtott ügyészségi papírok alapján Vadai szerint ugyanis 83 millió forintról van szó, amit Völner átvett, miközben a bírói kar vezetőjénél 880 millió forintról beszélnek. "Az a kérdés, hogy ez a pénz hol landolt, kinek az érdekében járt el a volt államtitkár, vagy a bírói kamara elnöke?" - kérdezte a politikus.

Hogy a 83 millió forint sok-e, arra Vadai azt mondta, szerinte "minden fillérért lehajolnak": ezt mutatja Mengyi Roland ügye, Simonka ügye, Boldogé, és most Völneré is. Vadai azt hiszi, "ez csak a jéghegy csúcsa, és az ellenzékiek az elmúlt években nagyon sok olyan ügyet, beruházást mutattak be, amiből látszódik, hogy az élet minden területén megjelent a korrupció, és a fideszes apologéta Lánczi Andrást említette, aki maga ismerte el, hogy ez a Fidesz politikája. "Mindent átszövő maffiaállamot épített ki a kormány, amiben vannak olyanok, akik már annyira pofátlanul csinálták, hogy Polt Péter kénytelen fellépni ellene".

Vadai azt is elárulta, hogy a múlt héten egy bizottsági ülésen azt mondták, hogy Völnerrel szemben nem alkalmaztak titkosszolgálati eszközöket, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat az ellene összegyűlt a több ezer oldalas nyomozati anyagot "másokkal szembeni megfigyelések alapján készítette". Vadai azt is feltette, hogy ha a nyomozók már 2018 májusában tudták, hogy az államtitkár ilyen összeget át vett, akkor miért nem rendelték el vele szemben a titkos megfigyelést. Erről értesíteni kellett volna a házelnököt is, és szerinte amúgy is, aki átesett nemzetbiztonsági ellenőrzésen, akkor a "papír végén szerepel egy olyan mondat, hogy a saját biztonsága érdekében is hozzájárul ahhoz, hogy a titkosszolgálatok titkos információgyűjtést rendeljenek el". Ha egy képviselőnél ezt meg lehetne kezdeni, miért nem vizsgálták Völnert az arra illetékes szervek? - kérdezte Vadai.