„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett Szijjártó ügyéről: A luxusnyaralás nem ajándék, hanem vesztegetés

21/09/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Ki kellene zárni a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokat adnak politikusoknak – erről nyújtott be törvényjavaslatot Szél Bernadett, Szijjártó Péter következmények nélkül maradt nyári jachtozására reagálva. A független képviselő szerint aki repteti vagy nyaraltatja a politikusokat, az valamit elvár cserébe, innentől nem lehet ajándékról beszélni, csak vesztegetésről.

2020. szeptember 21. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Szél Bernadett 2020.09.21.
06:03
00:00

Szél Bernadett benyújtotta a Lex Lady Mrd-ot, amely törvényjavaslat alapján öt évre zárnák ki a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokat adnak politikusoknak. A Lady Mrd (milliárd) volt az a luxusjacht, amely Szíjj László tiszakécskei vállalkozó (a száz leggazdagabb magyar egyike) nevén van, és amelyen a külügyminiszter családjával nyaralt, miközben a tárca tudósítása szerint irodájából dolgozott. Minderről az Átlátszó számolt be, fotókkal. A jacht bérleti díja egyébként napi 10 millió forint körül van.

A független képviselő azt mondta: aki repteti (ez Orbán Viktor miniszterelnökkel és a székesfehérvári futballklub tulajdonosával, Garancsi István milliárdossal fordult elő – a szerk.) vagy nyaraltatja, luxusutakra viszi a politikusokat, az nem azért teszi, mert annyira kedveli őket, hanem valamit elvár cserébe, innentől nem lehet ajándékról beszélni, sokkal inkább vesztegetésről. Tisztességgel kell nyerni a közbeszerzéseket, ez az adófizetők érdeke – hangsúlyozta.

A törvényjavaslat célja: képviselők ne bújhassanak amögé, hogy ezt magánemberként kapták ezeket az ajándékokat, a tiszteletdíjuk negyedénél nagyobb értékű juttatásokat fel kellene tüntetniük a vagyonnyilatkozatban – ismertette Szél Bernadett. Miután az ügyészség részéről rendben volt Szijjártó Péter luxushajózása, szerinte az a baj, hogy jelenleg mindenre rávághatják, magánszemélyként voltak ott, ez pedig életszerűtlen egy NER-érában meggazdagodott vállalkozó és egy befolyásos politikus esetében. Van olyan hír, hogy állami vállatok vezetői közül is megfordult valaki ezen bizonyos hajón (tehát úgy tűnik, egy kör használja), meg röpködtek világszerte, miközben itt az volt a mondás a miniszterelnök részéről is, hogy „több Balaton, kevesebb Adria”.

Van a NER-nek egy rétege, amely bizonyos szolgáltatásokért cserébe ilyen luxusban vehet részt, ami borzasztó visszatetsző, teljesen elszakadt a Fidesz a korábban képviselt értékrendjétől, a polgári Magyarországtól – mondta Szél Bernadett. Hozzátette: Orbán Viktor most is a kereszténységről beszél, amelynek a szerénység és a felebaráti szeretet az alapja lenne. Az ország egy világjárvánnyal küszködik, és közben azt kell nézniük az embereknek, hogyan mutyiznak és urizálnak az ország vezetői és csatlósaik. Itt az ideje, hogy Szijjártó Péter színt valljon, mert szerinte nem úszhatja meg ennyivel a miniszter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szél Bernadett/Facebook

Reggeli gyors
2020. szeptember 21., hétfő 08:20
Műsorvezető: Szénási Sándor