„Klubrádió
Esti gyors

Szakszervezeti vezető: Az egészségügyi szakdolgozók fizetésemelése 20 helyett sok helyen a 10 százalékot sem éri el

4/03/2024 21:42

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügyi szakdolgozóknak körülbelül 20 százaléknyi béremelést tervezett be a kormány, de a munkáltatóra bízták, hogy a bértömegen belül kinek mennyit adnak. Ebből lett sok anomália, volt, aki nem jól értelmezte a jogszabályt, vagy spórolni akart, így Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a keresetnövekedés sok helyen biztosan nem éri el a 10 százalékot.

2024. március 04. Esti gyors / részlet, Soós Adrianna (24.03.04.)
07:20
00:00

Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy a kórházi egészségügyi szakdolgozók fizetését annyival emelték-e, amennyivel megígérték.

Elmondta: a 2024-es költségvetésben körülbelül 20 százaléknyi béremelés fedezete lett betervezve, tehát átlagosan ennyit lehetett adni, de nemcsak a béremelés mértékét határozták meg, hanem a bérrendszert is módosították. Korábban mindenki fixen tudta előre, hogy ha ennyi lesz a béremelés, akkor azt biztosan megkapja, most viszont a munkáltatóra bízták, hogy a bértömegen belül kinek mennyit adnak.

Tüntetés a magyar egészségügyért! - Demonstráció Budapes
 
Soós Adrianna, fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Ebből következtek az anomáliák: sok helyen megadták a 20 százalékot, viszont még több helyen differenciáltak, ami azt jelenti, hogy a dolgozó nem kapott ennyit, volt, aki nem jól értelmezte a jogszabályt, beépített egy korábbi pótlékot, mintha az is emelés lett volna. Így akadt, ahol csak 13 vagy 10 százalékot adtak, sőt, mindössze 5 százalékos emelésről is tud. A pótlékok mértékét is több helyen már visszavágták alacsonyabb összegre, tehát a keresetnövekedés biztos sok helyen nem éri el a 10 százalékot – összegezte.

Arra a műsorvezetői felvetésre egyetértően válaszolt a szakszervezeti vezető, hogy ha valakinek a munkájával esetleg baj van, ne kapjon akkora emelést, azonban szerinte itt nem csak erről volt szó, hanem akadt olyan intézmény, ahol senkinek nem adtak 13 százaléknál magasabb béremelést, vagy egy adott csoporttal szemben jártak el így egy kórházban, például azokkal, akik 30 év feletti jogviszonnyal rendelkeznek. Tehát rosszul értelmezték vagy ezen akart spórolni az intézmény, amely bizonyára eléggé eladósodott és így akar spórolni.

Azonban ezzel egyáltalán nem értenek egyet, hiszen ezt a pénzt arra adták, hogy a dolgozók jövedelme nőjön; így is nagyon kevesen vannak és borzasztó sokat dolgoznak. Ez olyan munka, amit sok ember még akkor se vállalna, ha jóval több lenne a fizetés, mert nagy toleranciát, felelősséget igényel, sokat kell tanulni, hogy valaki szakképzett egészségügyi dolgozó legyen, és nagyon kedvezőtlen a munkarend. Most is ott tartanak, hogy az emeléssel az átlagos bérszintre jutnak el, pedig a munkavégzés összes feltétele az átlagnál sokkal kedvezőtlenebb. Szerinte az 5-10 százalékos emelés mellett sokan megfontolják majd, hogy elhagyják a pályát, mert nem ezt várták és már korábban is a kilépés határán voltak. Valamint fontos lenne, hogy fiatalokat is tudjanak erre a pályára vonzani, de ahhoz is piaci bérek kellenének – jegyezte meg.

A vendégmunkásokról azt mondta: vannak harmadik világbeli országok, ahol a magyar bér még előrelépésnek számít, és az erről szóló jogszabály nem zárta ki számukra az ápolói pályát. Tehát ez létező lehetőség, viszont a nyelvtudás komoly akadály lehet. A magyar nyelvet nagyon kevesen beszélik és a magyar betegek se nagyon beszélnek idegen nyelveket, ami az ápolásnál, diagnosztikánál probléma lehet – mondta Soós Adrianna.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. március 04., hétfő 18:40
Műsorvezető: Dési János