„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz: A kormányt nem érdekli az egészségügy és ennyire béna is

27/11/2023 22:52

| Szerző: Klubrádió

Se szándék, se akarat, se pénz, se eszköz nincs arra, hogy valami változzon az egészségügyben – összegezte a helyzetet Kunetz Zsombor orvos, elemző abból kiindulva, hogy az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-arányosan nagyjából a felét költi egészségügyi kiadásokra, mint a fejlett országok.

2023. november 27. Esti gyors - részlet 2023.11.27. Kunetz Zsombor
07:34
00:00

Az Európai Unió egészében csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, de a magyar helyzet különösen elkeserítő az Eurostat friss adatai szerint. Az EU átlaga 8,1 százalékra csökkent (8,5-ről), míg Magyarországon 4,7 százalék ez a szám, amivel elmondható, hogy egészségügyi célokra arányaiban csak Írországban és Bulgáriában költött kevesebbet az állam, mint nálunk.

Kunetz Zsombor orvost, elemzőt, a Röntgen szakblog szerzőjét kérdeztük erről az Esti gyorsban. Azt mondta: a kormány nem kíván az egészségügyre költeni, nem akar ezzel a kérdéssel foglalkozni, neki ez így jól van. És ennek meg is van az eredménye, a legutóbbi statisztikák szerint egészségügyileg megelőzhető halálokok miatt nagyjából kétszer annyian halnak meg Magyarországon, mint az EU-ban átlagosan. Hasonló az arány az elkerülhető halálozásoknál is – tette hozzá. Pontosan lehet látni, fele pénzből fele eredmény, kétszer annyi halott – összegezte.

Sokan felteszik azt a kérdést, hogy vajon a kormány áttereli-e az embereket a fizetős magánegészségügybe, mert azzal sokat lehet keresni, de Kunetz Zsombor jelezte: nincs itt semmiféle összeesküvés. Egyszerűen arról van szó, hogy a kormányt nem érdekli a terület és „ennyire bénák”. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: olyan vezetői réteget termelt ki a sokszoros kétharmad, amely erre alkalmas. A betegek pedig, ha megtehetik, választják azt az utat, hogy elindulnak a magánegészségügy felé. Arra a kérdésre, hogy ez sem csökkenti igazából a kormány népszerűségét, úgy válaszolt: „nem fáj ez még eléggé”.

Szóba került az interjúban a szakdolgozók helyzete. Az elemző szerint a szakemberhiány az egyik fő oka annak, hogy a várólisták ilyen hosszúak és annak is, hogy a tumoros betegek kivizsgálása nem történik meg időben. Nincs megfelelő mennyiségű szakember, és elsősorban nem az agy- és szívsebészekre kell gondolni, hanem betegszállító, műtős, szakasszisztens nincs elég a rendszerben, hiszen „elüldözték őket” – fogalmazott.

Kunetz Zsombor szerint se szándék, se akarat, se pénz, se eszköz nincs arra, hogy itt valami változzon. Mint ahogy az elején szóba került, Magyarország GDP-arányosan többé-kevésbé a felét költi egészségügyi kiadásokra, mint a fejlett országok. Ennek azonnal látszik statisztikailag a hatása, hiszen kétszer annyi megelőzhető, elkerülhető halálesettel kell számolni, mint az EU-ban átlagosan – ismételte meg az elemző.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. november 27., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János