„Támogassa
A lényeg

Rendelettel csökkenti a kormány a kórházak 110 milliárdos adósságát

18/11/2023 09:13

| Szerző: Klubrádió

Egy új kormányrendelet értelmében a kormány 90 milliárd forintot rendez a kórházak jelenleg mintegy 110 milliárd forintra becsült lejárt tartozásállományából – írja a Portfolio.hu a Magyar Közlöny alapján. Az egészségügyi szolgáltatók a legalább 60 napon túl lejárt adósságuknak megfelelő működési támogatásra jogosultak.

Az említett kormányrendelet szerint ha az állami, egyházi tulajdonban álló, továbbá felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató lejárt tartozásállománya 2023. szeptember 30-án meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2023. január–augusztus időszakban kifizetett finanszírozásának három naptári napra jutó összegét, működési támogatást kap – olvasható a gazdasági portál cikkében.

Becslések szerint a kórházak jelenlegi összesített tartozásállománya meghaladja a 110 milliárd forintot, amelyből 90 milliárdot rendezhetnek a mostani döntés nyomán, de az egészségügyi szolgáltatók csak a legalább 60 napon túl lejárt adósságuknak megfelelő működési támogatásra jogosultak. Szintén a feltételek közt szerepel, hogy az érintett kórházaknak előzőleg mindent meg kellett tenniük a tartozásuk rendezéséért.

A rendeletben szerepel, hogy mely partnerek felé milyen sorrendben rendezhetik tartozásaikat a nehéz pénzügyi helyzetben lévő intézmények, illetve az is, hogy az államkasszából származó összeget nem lehet felújításra, beruházásra és fejlesztésre fordítani.