„Támogassa
A lényeg

Ki kell adni az operatív törzs jegyzőkönyveit, amit külön jogszabállyal akart eltitkolni a kormány

25/11/2023 10:37

| Szerző: Klubrádió

Ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – így döntött a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben. A lap másfél évvel ezelőtt indított pert az adatok nyilvánosságáért, amit a kormány egy visszamenőleges hatályú jogszabállyal is próbált akadályozni.

Az operatív törzs arra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a járvány alatt tartott üléseinek jegyzőkönyveit, hogy azok döntéselőkészítő iratok. A bíróság szerint azonban az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával már nincs olyan döntés, amit a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának – mondta Lengyel Tibor a HVG újságírója.

Koronavírus - Az operatív törzs ülése
 
Operatív törzs
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (szemben, b2), Pintér Sándor belügyminiszter (szemben, b), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j3) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 26-án.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI