„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: A Szent János Kórház már az ittas betegeket és baleseti sérülteket sem tudja ellátni

8/01/2024 13:50

| Szerző: Klubrádió

Már az ittas betegeket és baleseti sérülteket sem tudja ellátni a Szent János Kórház, miután öt osztály funkcióját fel kell függeszteni hónapokra vagy egy évre a kórháznak. Ezeket a dokumentumokat Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozta nyilvánosságra. A kórház nem cáfol, de közölték, hogy nem teljes leállásról van szó. Az érintett betegeket elviekben más budapesti kórházak látják el, a változások egyelőre március 31-ig érvényesek. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK országgyűlési képviselője a Reggeli gyorsban azt mondta, a stroke-nál, gyomorvérzésnél nagyon limitált az az idő, amí alatt a beteget el kell juttatni egy speciális intézménybe, ezért ilyennel játszani megengedhetetlen. Lemondatná a kórházigazgatót.

2024. január 08. Reggeli gyors - részlet (2024.01.08.) Komáromi Zoltán
09:02
00:00

Egy centrumkórház kategóriába tartozó kórházról beszélünk, a XII. kerületben van a kórház, de a területi ellátási kötelezettsége kiterjed, és vannak olyan területek, például a XI. kerület, ahol nincs baleseti sebészet. A II. kerület számára teljesen leállt a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia is, utóbbi az I. kerületiek számára is elérhetetlen lesz, az endokrinológia pedig a XII. és a XXII. kerületiek számára is megszűnik. "A kórház állapota most már évek óta olyan gyalázatos, hogy csak azért működhet kórházként, mert az egészségügyi hatóság szemet huny jó néhány személy és tárgyi feltétel hiánya, illetve hiányossága miatt" - mondta Komáromi Zoltán DK-képviselő.

A kórháznak a belgyógyászati osztálya, és ami még tragikusabb, a neurológiai osztályai, ahol egyébként a budai stroke-betegeknek az ellátása folyik, olyan mértékű szakemberhiánnyal küzd, hogy alkalmatlanná vált arra, hogy január 1-től december 31-ig, 0-24-ben az ilyen súlyos betegek, a stroke gyanúval jelentkező betegek, vagy a gyomor-bél táji vérzések, akut vérzések ellátására alkalmas legyen.

"Erre mit csinál a kórház? - kérdi Komáromi. - Ír egy levelet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), amely kijelöl három-négy budapesti kórházat, hogy oda kell vinni a betegeket, és ezt majd az Országos Mentőszolgálat megtervezi. De se az nincs leírva, hogy pontosan mi az ok, amiért kialakult ez a helyzet. Mit tettek azért, hogy ez ne alakuljon ki? Milyen fejlesztéseket kapnak azok az intézmények, amik majdnem 100 ezer ember plusz ellátását kapták?", sorolja a kérdéseket. Az utolsó kérdés az, hogy "milyen fejlesztést látunk az Országos Mentőszolgálatnál, ahol viszont magas szintű kvalifikált mentőautókat kell pluszban üzemeltetni, hogy például egy I. vagy II. kerületi gyomorvérzős beteget gyorsan és minél kevesebb károsodással a Bajcsy-kórházba vagy az Uzsoki Kórházba átszállítsanak".

Komáromi életszerűtlennek tartja, hogy a János Kórháznak a főigazgatója december 21-én, majd december 29-én a fejéhez kapott és azt mondta, hogy Úristen, hát nem tudunk ellátni betegeket! "Tegnap este derült ki, hogy januárban az ittas sérültek ellátását és az alkohol detoxikáló tevékenységet sem végzi a János Kórház, ezt is szétosztották a többi intézmény között" - tette hozzá. Ezt a kijelentést igazolja Kunetz Zsombor mai facebook-posztja is, amiben újabb dokumentumokról számolt be, értékelése szerint ezek alapján a Szent János Kórház „nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását,de az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani”. Mint írja, az előbbi esetben az épület felújításával indokolja az intézmény a kapacitás csökkentést, míg az ittas sérültek ellátásának megszünését nem indokolja a határozat.

"A kórház azzal védekezik, hogy a szabályozásnak megfelelően működik, tehát nem ő döntötte ezt a dolgot, hanem a felsőbb szervek - vetette közbe Szénási Sándor műsorvezető. - És a lényeg, hogy minél kevesebb vállalkozói személyes közreműködő bevonásával szervezze a betegellátást, a bérnővérek számát csökkentse. Muszáj neki takarékoskodni központi előírásra, ez az ok, ez a magyarázat."

"Ez magyarázkodásnak is gyenge - válaszolta Komáromi. - Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy a jelenleg működő államtitkár szívesen hivatkozik arra, hogy ezt az intézményt ő vezette évekig, tehát tisztában van ennek az intézménynek a működési sajátosságaival. Tudnia kell azt, hogy mind a kardiológia, mind a gasztroenterológia, mind a neurológia tekintetében nincs elegendő szakdolgozó. Tehát egyszerűen, amit a jogszabályok leírnak, hogy egy osztályon hány szakképzett nővérnek kell lenni, hogy lehet ügyeletet tartani, hogy az ügyelet után, vagy az ellátások után, tehát akár egy stroke, tombolízis, gyomorvérzés ellátása után milyen intenzív ellátást kell a betegeknek biztosítani, annak milyen személyi, tárgyi feltételei vannak. Tehát én nem hiszem, hogy meglepetésként kellett volna, hogy érje az intézményt."

A népegészségügyi központ honlapján a legfrisebb közigazgatási határozat, intézkedés tegnapelőtt reggelig szeptember 26-ai volt, három hónap alatt egyetlenegy határozatot nem raktak fel. "Miután az újságírók és mi, hivatkoztunk ezekben az ügyekben, estére fölraktak 15-16 határozatot. Vannak olyan határozatok, amik novemberi határozatnak a módosításai, de az eredeti határozat még most sincs fent. Olyan közigazgatási hibák, szakmai menedzsment-hibák és ágazati vezetési hibák derültek ki, amelyek egyszerűen százezer ember életét veszélyeztetik" - tette hozzá. A hétvégén feltett 20 kijelölő határozat az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelenti be 2023. decembertől és 2024. januártól.

Stroke-nál, gyomorvérzésnél nagyon limitált az idő, amíg egy speciális intézménybe kell eljuttatni a beteget. "Ilyennel játszani, szórakozni, mulasztani olyan hiba, ami megengedhetetlen szakmailag is, politikailag is - mondta Komáromi. - Én nem olvastam, és nincs hír arról, hogy akár a Szent János Kórház igazgatója beadta volna a felmondását, bizonyítván, hogy abszolút alkalmatlan arra, hogy ezt az intézményt vezesse. Ahol öt ilyen fontos funkcióját fel kell függeszteni hónapokra vagy egy évre a kórháznak, az nem kórház, az nem centrumkórház. A vezetője igenis felelős ezért, de az államtitkár úr politikai, szakmapolitikai felelősségét is megkérdőjelezem, mert egyszerűen nem lehet hagyni, hogy a fővárosban egy frekventált centrumkórházban ilyen állapotok alakulhassanak ki."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Komáromi Zoltánnal
2024.01.08., hétfő 7:33
Riporter: Szénási Sándor