„Támogassa
Esti gyors

"Néhány kórházban a béremelést megpróbálták összekötni azzal, hogy nem fizetik ki a pótlékokat"

16/08/2023 20:13

| Szerző: Klubrádió

Az, hogy egyes kórházak megpróbálják lefaragni a pótlékokat – nagyon szerencsétlen módon összekapcsolva a béremeléssel – nagy felháborodást kelt, hiszen rengeteg túlmunkát kell végezni, mivel nincs elég ember, aki ilyen alacsony alapbérekért jelentkezne például műtőssegédnek vagy aneszteziológiai asszisztensnek – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. 

2023. augusztus 16. Esti gyors / részlet, Soós Adrianna (23.08.16.)
07:25
00:00

Július végén a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egyik dolgozója a Facebookon osztotta meg a saját munkaszerződésének módosítását. E szerint hiába a július 1-jei béremelés, a fizetése az eddiginél havi 58 ezer forinttal lesz kevesebb.

A hírek szerint a Debreceni Egyetemi Klinikai Központjában körülbelül 200 szakdolgozó felmondta az önkéntes túlmunkát; erre reagált az egyetem, és tagadta a fenti állítást. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke viszont jelezte, ő a dolgozóktól kapja az információkat, van egy közösségi médiás felület is, ahol nyilatkoztak arról, az ő részlegükön hányan adták be az önként vállalt munkaszerződés felmondását, mivel nem szeretnének kevesebb ügyeleti díjazás mellett dolgozni. Tárgyalnak a munkáltatóval, amely valamelyest elmozdult felfelé az eredeti javaslatától, de még mindig nem tartanak ott, hogy mindenkinek 18 százalékkal nőne a keresete is, nemcsak az alapbére, márpedig ez elvárás lenne.

A béremelésről szóló jogszabály szerint a 18 százalékos többletet az alapbérre és az ahhoz kötődő kötelező pótlékokra is megkapja a munkáltató, ám a saját döntésén alapuló pótlékokra nem, és ez okozza a problémát a legtöbb helyen. A kötelezőn felüli pótlék megemelésére a fedezetet a helyi munkáltatónak kellene előteremtenie. (forrás: Népszava)

Soós Adrianna szerint a 18 százalékos béremelés a legtöbb esetben nem jár keresetcsökkenéssel, hanem néhány kórházban ezt a béremelést megpróbálták összekötni azzal, hogy nem fizetik ki a pótlékokat. Az érintett dolgozó arra számított, hogy, amint eddig, minden pótlék a bérrel együtt emelkedik. Viszont a munkáltató nem kapja meg mindenre a fedezetet, csak arra, ami a kötelező minimumot éri el. Azokon a helyeken, ahol már nagyon hosszú ideje igen jelentős bizonyos területeken a munkaerőhiány, a munkáltatók kénytelenek voltak magasabb pótlékot megállapítani, mint a kötelező. Rengeteg túlmunkát kell végezni, mert egyébként nincs elég ember, aki ilyen alacsony alapbérekért jelentkezne például műtőssegédnek vagy aneszteziológiai asszisztensnek. Így pedig nem lehetne elvégezni a gyógyításban a kötelező feladatokat az adott térségben.

Az, hogy az intézmények megpróbálják ezeket a többleteket lefaragni – nagyon szerencsétlen módon összekapcsolva a béremeléssel – nagy felháborodást kelt. Hiszen az embereknek továbbra is rendkívül sokat kell dolgozniuk, nagyon sok a műtét – hangsúlyozta.

Szerinte Veszprém kivételes eset, tárgyalni fognak arról, hogy lehet az ottani problémákat ellensúlyozni. Az érintettnek június 30-ig állapítottak meg pótlékot, de a dolgozók úgy gondolják, hogy ha többletfeladatokat végeznek el, akkor a pótlékokat, azt nem fogják tőlük elvenni a béremeléssel, amint azt nem is lenne szabad. Szerinte alapvető problémára is utal ez a helyzet, nevezetesen arra, hogy nincs megfelelő differenciálás a munkavállalók között, míg a szakmák között elég nagy a különbség. Az egészségügyön belül sem minden szakterület egyforma, van, ahol nagyobb a felelősség és a terhelés, és ezt muszáj többletpénzzel kifejezésre juttatni, és nem átmenetileg, hanem tartósan, mert különben lehet arra számítani, hogy nem lesz elég dolgozó a műtőkben, az intenzív osztályon vagy a pszichiátrián.

Soós Adrianna kijelentette: borzasztó, hogy az egészségügyben csak úgy tud működni a rendszer, hogy emberek heti 60, esetleg 72 órát is dolgoznak. Az alapbéreket kellene annyira megemelni, hogy ne csak túlmunkával lehessen biztosítani megfelelő embert a műtétekhez, ráadásul itt sürgős beavatkozásról van szó – tette hozzá.

A teljes interjút a cikk elején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Képünk illusztráció, forrás: Pixabay

Esti gyors
2023. augusztus 16., szerda 18:25
Műsorvezető: Szénási Sándor