„Támogassa
A lényeg

Nem lesz inflációkövető bérezés az orvosoknál

26/07/2023 08:55

| Szerző: Klubrádió

Hosszú idő után először ült tárgyalóasztalhoz a Belügyminisztérium és a Magyar Orvosi Kamara.

A Belügyminisztériumban egyeztetett egymással az egészségügyi ágazatért felelős felsővezetés és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – írja a Napi.hu.

A Magyar  MOK honlapján nyilvánosságra hozott levélben írják: a minisztérium és a MOK találkozójára a viharos 2022 -23 évi események után került sor. A MOK szerint valós, érdemi egyeztetés volt, melynek van néhány kisebb azonnali eredménye, több területen közös munka kezdődik, de vannak olyan területek is, ahol továbbra is jelentős a nézetkülönbség.

A 444 összefoglalója szerint a tárgyalás során ezekvoltak a fő témák:

Hálapénz bűncselekmények

A beszámoló szerint a miniszter többször kitért az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségére. Legutóbb egy hete rúgták ki a szolnoki Hetényi Géza Kórház egyik orvosát, aki 37 millió forintot tehetett zsebre. Pintér az általános orvosi etika helyzetét nevezte meg a köz- és magánellátás szigorú elválasztásának egyik okaként.

Praxisok száma

A tárgyaláson elhangzott, hogy az alapellátásban a szakdolgozói bértámogatást nem tervezik megemelni a szakdolgozói béremelésnek megfelelően, azt a praxisfinszírozásból kell kigazdálkodni az alapellátóknak. Kormányzati cél, hogy 2028-ra csak meghatározott létszámot ellátó praxisok maradjanak fenn.

Nyolcórás munkaidő

A belügyminiszter szerint a munkaidő mindenki számára 8 óra. Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is. A kamara szerint azonban a teljes munkaidőt nem lehet 8 óra rendelési idővel kitölteni, mert egyrészt ilyen munkaterhelés már ellátásbiztonsági kockázat, másrészt az orvosnak a rendelési időn kívül vannak adminisztratív feladatai is.

Inflációkövető bérezés

Ilyen nem lesz. Pintér Sándor azt mondta: erre nincs lehetőség, úgy gondolja, senki nem részesül infláció követő bérezésben más területeken sem.

A kamara ugyanekkor szerette volna megismerni a betegellátás átalakítására vonatkozó belügyminisztériumi terveket, ám Pintér titkosításra és harmadik fél jogaira hivatkozva megtagadta ennek lehetőségét.