„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakszervezetek: Azonnali évközbeni béremelésre lenne szükség

13/06/2022 13:51

| Szerző: Klubrádió

"A stressz, ami az emberekben egyre inkább fokozódik, az a munkahelyekre, a munkabiztonságra és a termelésre is kihat" – mondta Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti elnöke a Reggeli gyorsban.

2022. június 13. Reggeli gyors - részlet 22.06.13. Székely Tamás
05:10
00:00
A most megjelent KSH adatok is azt igazolják, hogy kompenzálni kell a magas infláció okozta reálkereset csökkenést. Ezért a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kezdeményezi, hogy a már megszületett bérmegállapodások esetén is kezdődjenek tárgyalások a drasztikus jövedelemcsökkenések megakadályozása érdekében.

 

A szakszervezeti elnök úgy látja, hogy a kormányzat ezzel a kérdéssel nem akar és nem is fog foglalkozni, ezért elsősorban a cégekhez kell fordulniuk. Ahol az idei évre a megállapodások már megköttettek – elsősorban a multiknál, ahol az idei költségvetést már tavaly megtervezték és jóvá is hagyták – , ott egy megállapodás kiegészítéssel (ami lehet SZÉP-kártya vagy bónuszkifizetés, esetleg pótszabadságolás), ahol pedig ez még nem történt meg, ott a magas infláció figyelembe vételével újra kell tervezni a végeredményt. "A stressz, ami az emberekben egyre inkább fokozódik, az a munkahelyekre, a munkabiztonságra és a termelésre is kihat" – mondta Székely. Hozzátette azt is, hogy a szakszervezetek nem feszültségeket akarnak generálni, hanem megoldást szeretnének találni egyrészt a munkavállalóknak, másrészt a cégeknek is, akik közül sokan szintén bajban vannak, mert az alacsonyabb keresetű dolgozókat elszívják a jobban fizető ágazatok.

Fotó: Pixabay
 

Az elszabadult inflációt kompenzálni kell, mert sok helyen eddig is reálkeresetcsökkenés történt. A VDSZ tárgyalásokat kezdeményez vállalati és ágazati szinten egyaránt. A szakszervezetek – a nyugdíjasokhoz hasonló mértékű – azonnali 3,9 százalékos bérfejlesztést javasolnak a kormány számára – mondta Székely Tamás, a VDSZ szakszervezet elnöke

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

(A hétfői Reggeli gyors egy másik témája a négynapos munkahét bevezetése volt. Egy korábbi beszélgetésben Székely Tamás elmondta, hogy ha Magyarországon is bevezetnék ezt a modellt, a pszichoszomatikus hatásokat figyelembe véve az pozitív lehetne a munkavállalóknak is.)  

Reggeli gyors/interjú Székely Tamással
2022. június 13., hétfő 06:48
Műsorvezető: Szénási Sándor