„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakszervezet: tavaly a rendőrök fele nem kapott béremelést

3/06/2019 12:51

| Szerző: Klubrádió

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a rendvédelmi dolgozók négy éve bevezetett életpályamodellje, sokan már a második évben sem kaptak fizetésemelést – mondta a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

2019. június 03. Reggeli gyors / részlet, Pongó Géza, Független Rendőr Szakszervezet (19.06.03.)
04:28
00:00
Pongó Gézát arról kérdeztük, hogy az InfoRádió honlapján megjelent: a rendőröknél egy kezdő tiszthelyettes fizetése havi nettó 150-160 ezer forint. Közölte: ez teljes mértékben igaz, sőt, mivel a Budapesten és nagyobb városokban szolgálatot teljesítő rendőrök általában vidékiek, és a lakhatásukat is meg kell oldaniuk, még nehezebb kijönniük ennyiből.

Hangsúlyozta: az életpályamodell nem váltotta be a reményeket. Az első évben, 2015-ben volt nagyobb bérnövekedés, azóta csökkent az emelések száma és kevesebben is részesülnek belőle. 2018-ban a hivatásos dolgozók több mint fele nem kapott semmilyen béremelést, bérfejlesztést – közölte. Pongó Géza szerint az se igaz, amit a tárca állít, hogy 50 százalékkal nőtt volna a rendvédelmi dolgozók bére az életpályamodell indulása óta, hiszen sokan már a második évben sem kaptak fizetésemelést.

Beszélt arról is, hogy nem a túlórákból kellene megélniük a rendőröknek, nem a határon kialakult helyzet miatti 12, de sokszor 16-18 órás szolgálatokból, hanem a 8 órás munkából. Jelezte: sokan elhagyják a pályát, és mivel a tisztek közül többen nyelvvizsgákkal, diplomával rendelkeznek, szívesen fogadják őket a civil szakmákban.

A kormányzati tájékoztatás szerint január 1-től átlagosan további 5 százalékkal emelkedett az arra jogosult hivatásos állományú rendőrök illetménye a 2015-ben indított rendvédelmi béremelés ötödik ütemének megfelelően. Ezzel 2019-ig átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 3., 8.50
Műsorvezető: Szénási Sándor