„Köszönjük
Reggeli gyors

Szakszervezet a postai átalakításról: Lesznek súrlódások

14/11/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

366 postát zárnak be az energiaárak alakulása miatt. Szegeden a 19-ből 12-t, Pécsen 18-ból 10-et, de az egész országra hasonló helyzet vár. Mi lesz azokkal, akiknek nehezére esik majd kilométereket utazni az ügyeik elintézésére, és mit fog válaszolni a posta azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kifizetik a kis posta költségét, ha nyitva maradnak? A kézbesítők szakszervezetének a vezetője szkeptikus.

2022. november 14. Reggeli gyors - részlet 22.11.14. Tusz Ferenc
04:49
00:00

Az energiaárak miatt sorra zárnak be a posták. Ezt nem a posta találta ki, hanem egy kormányrendelet szerint 20 százalékkal kell csökkenteni a költségvetési szervek energiafelhasználását, mondta Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének a vezetője a Reggeli gyorsban.

Nemcsak vidéken, de még Budapesten is megszüntetnek nyolc kispostát. Ez Tusz szerint nehezen elfogadható, hiszen "olyanoknak teszik lehetetlenné az életét, akiknek már a 200-300 méterre lévő posta megközelítése is nehezen ment, nemhogy több kilométerre kelljen utazniuk, hogy elintézzék az ügyeiket" – mondta.

A posták bezárásával 740 postai dolgozót csoportosítanak át. Tusz szerint a postánál 20 százalékos a fluktuáció, és most is több helyen gond az emberhiány. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a dolgozók elhelyezésénél csak közös megállapodással lehet dűlőre jutni, mert lehetnek olyan helyzetek, amikor a munkavállalónak óriási veszteséget okoz az áthelyezés. Például reggel elvitte a gyereket óvodába, majd egyműszakos volt, de a másik hivatalban már esetleg két műszakja lenne. A szakszervezeti vezető szerint a munkavállalók között feszültséget okozhat, hogy egyesek miért csak délelőtt dolgoznak, míg mások két műszakban. "Lesznek súrlódások".

Azzal kapcsolatban, hogy a posta a bezárásokat ideiglenes megoldásnak szánja-e, a szakszervezeti vezető kétségeinek adott hangot. Nehezen hiszi, hogy jövő márciusban teljesen visszaállítják az összes postahivatal működését.

Szerencsére több helyen felvetődött, hogy az önkormányzat kifizeti a bérleti díjakat, csak hogy a posta megmaradjon, Tusz kíváncsi, hogy a posta milyen választ ad majd ezeknek az önkormányzatoknak.