„Klubrádió
Megbeszéljük...

Csáki György: Nem igaz, hogy a Posta ne lehetne nyereséges

4/11/2022 18:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

2008-ban és 2009-ben a Magyar Posta 4,5, és 4,8 milliárd forint osztalékot fizetett ki az államnak a válság idején. Csáki György, a Magyar Posta volt elnöke szerint ez bizonyítja, hogy rossz gazdasági körülmények közt is lehet nyereséges a vállalat. Megjegyezte, az első Orbán-kormánytól veszteséggel vették át a Postát, 2010 után pedig újra veszteséges lett.

2022. november 04. Megbeszéljük - részlet 22.11.04. Csáki György
12:04
00:00

A különböző válságok miatt egyre súlyosabb intézkedéseket vezetett be a kormány a többi között a Magyar Postánál is. Szerte az országban számos postahivatalt bezártak. Ezen kívül csoportos létszámleépítést is bejelentett a Magyar Posta. Összesen nagyjából 300 embert bocsátanak el Budapesten, valamint Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A héten Orbán Viktor miniszterelnök egy ellenzéki politikusnak válaszolva azt mondta, hogy "régóta küszködünk" azzal a problémával, hogy a posta egy veszteséges vállalat, ezért azt mindenképpen belül át kell alakítani, meg kell újítani, máskülönben tovább hanyatlana. Hozzátette, veszteséges vállalatot az Európai Unió nem támogat. Érdekes módon, amikor a Gyurcsány-kormány veszteségesen működő postahivatalok bezárásáról döntött, a Fidesz felháborodásának adott hangot.

"Nem tudom eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek" – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Csáki György egyetemi tanár. A Magyar Posta volt elnöke szerint sajátos a helyzet. 2003 és 2009 között 21 milliárd forint osztalékot fizetett ki a Magyar Posta a tulajdonosnak, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelőnek. Ez az adózott eredményének a fele volt. Amikor romlott a gazdasági helyzet 2008-ban és 2009-ben 4,5, illetve 4,8 milliárd forintot vontak el a Postától. Ezt helyénvalónak tartotta Csáki, aki szerint nehéz gazdasági helyzetben természetes, ha a sikeresen működő cégek nagyobb értékben járulnak hozzá a közös gondok megoldásához. "Megmutattuk, hogy lehetséges a Magyar Postát nyereségesen üzemeltetni olyan nagy beruházás mellett is, mint a 10 milliárd forintos budaörsi logisztikai központ." Kifejtette, hogy a beruházás része volt a 6 milliárd forintos technológia, amely folyamatosan amortizálódott. Ennek ellenére sikerült felszínen maradnia és profitot termelnie a vállalatnak.

Megjegyeztezte, az első Orbán-kormánytól egy veszteségesen működő Postát vettek át, amelyet szakszerű, összehangolt munkával tettek nyereségessé. 2010 után ismét veszteségessé vált úgy, hogy az Orbán-kormány nem vont el osztalékot. Sőt állami támogatásokat kapott.

Hozzátette 2021-ben 13 milliárd forintos nyereséget realizált a Posta, csakhogy abban az évben vette meg az állam a Postamúzeumot a Postától, amiért éppen 13 milliárd forintot fizetett. "Ez nyilvánvalóan egy bújtatott tőkeemelés."

A kormány döntéseit Csáki érthetetlennek tartja, hiszen a bezárások nem szolgálják a hivatal működésének javítását. Hiszen a kis településeken bonyolultabb lesz a szolgálatot ellátni.

Érdekes módon a Gyurcsány-kormány ideje alatt a közmédia még beszámolt az ellenzéki kritikákról, most azonban még a szakszervezetek panaszairól sem hajlandó. "Most nincs olyan ellenzék, amelyik folyamatosan és hangosan veri  a dobot" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Csáki Györggyel
2022.11.04., péntek 17:30
Riporter: Bolgár György