„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Orbán arra játszik, hogy Ukrajna veszítsen

15/12/2023 22:15

| Szerző: Klubrádió

Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő arra a kérdésre, hogy mi Orbán Viktor érdeke a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban, azt válaszolta: szerinte a magyar miniszterelnök arra játszik, hogy Ukrajna elveszítse ezt a konfliktust. A German Marshall Fund elemzője arról is beszélt: néhány hónapon belül kiderül, hogy mennyit ért a magyar miniszterelnök vétója az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segélycsomag ügyében.

2023. december 15. Esti gyors-részlet (2023.12.15.) Hegedűs Dániel
13:39
00:00

Hegedűs Dániel külpolitikai szakértőt, a German Marshall Fund elemzőjét arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy látja, mi és miért történt a legutóbbi európai uniós csúcson.

Elmondta: alapvetően két nagyon fontos, Ukrajna stabilitását, illetve jövőjét érintő kérdés volt az Európai Tanács napirendjén, a csatlakozási tárgyalások megkezdése és az 50 milliárd eurós uniós pénzügyi segélycsomag, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna jövő március után is fizetőképes maradjon és el tudja kerülni a de facto államcsődöt. Mindkettőnél lehetett számítani a magyar kormány vétójára, ellenállására, a pénzügyi csomagot az egész ősz folyamán blokkolták, és a Vlagyimir Putyinnal folytatott pekingi találkozóval összefüggésben 180 fokot fordult a magyar bővítéspolitikai irány a támogatástól annak az ellenzésébe. A legtöbb szakértő arra számított, hogy mivel azon a területen nem megkerülhető a magyar blokád, Orbán Viktor valószínűleg a csatlakozási tárgyalások megkezdésénél fog vétózni, viszont beadja a derekát az 50 milliárdos segélycsomagnál.

A várakozásokkal tökéletesen ellenkező dolog történt: Orbán Viktor a híres kivonulásával a tanácsteremből gyakorlatilag lehetővé tette a csatlakozási tárgyalások megkezdését, viszont a magyar kormány blokkolja az 50 milliárdos segélyt, arra kényszerítve a többi 26 tagállamot, hogy EU-s kereteken kívül szervezzék ezt meg.

Szerinte néhány hónapon belül láthatjuk, hogy a pohár majdnem tele van vagy majdnem teljesen üres. Emmanuel Macron francia elnök már a csúcsot követően optimistán nyilatkozott arról, hogy megvannak a tagállamok számára az eszközök a magyar kormány megkerülésére a segélynél. Tehát ha a többi tagállam gyorsan összerakja a segélykeretet, akkor Európa mindkét ponton eléri, amit akart. A probléma ott van, hogy ha a következő két-három hónapban nem sikerül tető alá hozni ezt a segélycsomagot, akkor Orbán Viktor nagyobb ütést vitt be Ukrajna számára, mint ahogy az a bővítési területen bármikor megtörténhetne, mert ez valóban okozhatja Ukrajna pénzügyi összeomlását, de legalábbis nagyon nehéz gazdasági helyzetet jelenthet az országnak. A két csomag közül rövid távon Kijevnek egyértelműen a pénzügyi segély a fontosabb, és ha az a kérdés, hogy mi szolgálja az orosz érdekeket, akkor egyértelműen a pénzügyi segély blokkolása – ismertette az elemző.

Az ukrán támogatás ügyében megvolt a teljes egyetértés a 26-ok között, meglepő módon még Szlovákiát is beleértve. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy Olaf Scholz kancellár a költségvetési válság ellenére is jelezte, Németország érinthetetlennek tartja a bilaterális alapon nyújtandó 8 milliárd eurós segélyt és előrehozza a folyósítását. A magyar miniszterelnök azt mondja, hogy ha az amerikaiak nem képesek érdemben segíteni Ukrajnát (és a kongresszusban blokkolják is a segélycsomagot), akkor hagyni kellene az egészet a csudába. Ehhez képest az EU-26 úgy gondolja, hogy ha Amerika kevesebbet tud tenni, akkor Európának többet kell, vagyis terjed az Orbán Viktor narratívájával ellentétes nézet – foglalta össze.

Hegedűs Dániel szerint az a forgatókönyv nem reális, hogy az említett időszak alatt ne legyen semmiféle segélycsomag. Jobb lett volna az uniós kereteken belül megoldani, részben mert a közös hitelfelvétel feltételei kedvezőbbek, mint ha a tagállamoknak külön-külön kell ezt megoldaniuk, és azért is, mert ezeken a kereteken kívül esélyesebb a potyautas magatartás megjelenése. Vagyis lehetnek olyan nemzeti kormányok, amelyek máshogy látják a saját részvételük szükségességét, itt ismét Szlovákiát említette a szakértő. Az is kérdéses, hogy miként alakul ennek a költségvetési tehernek az eloszlása a tagállamok között, tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Mi Orbán Viktor érdeke, Hegedűs Dániel úgy reagált: szerinte a magyar miniszterelnök arra játszik, hogy Ukrajna elveszítse ezt a konfliktust. Azzal tisztában van, hogy Oroszország nem lenne képes megszállni, uralni Ukrajna egészét, a háború végén is maradna egy megcsonkított, de önálló Ukrajna, nem kellene attól tartani, hogy orosz csapatok kerülnek a magyar határra. Ezért Hegedűs Dániel szerint Orbánnak „meglehetősen kevés fenntartása van” azzal kapcsolatban, hogy mi történne, ha Ukrajna nem kapna megfelelő támogatást.

A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Esti gyors
2023. december 15., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János