„Támogassa
A lényeg

Orbán az ukrán EU-csatlakozásról: Ha nem akarjuk, a magyar parlament majd leszavazza

15/12/2023 08:13

| Szerző: Klubrádió

"A végső szót úgyis a nemzeti parlamenteknek kell megszavazni, tehát ha nem akarjuk, hogy Ukrajna EU-tag legyen, a parlament majd leszavazza” – mondta Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről soros péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor Brüsszelben. 

Arról, hogy miért vonult ki a teremből a döntés meghozatalakor ezt mondta: „Amikor a német meg a francia elnök szinte megveszekedetten el akar indulni ebbe az irányba, akkor nincs más lehetőségünk, mint figyelmeztetni őket, hogy ez rossz irány.” (A Politico szerint Olaf Scholz javasolta Orbánnak, hogy menjen ki és igyon egy kávét).

Orbán beszélt azokról a döntésekről is, amelyeket megvétózott a hajnalig tartó ülésen. Az egyik ilyen az Ukrajnának szánt segély volt.  „Rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának. Tehát a magyarok pénzét akarták odaadni.

Na álljunk meg – mondtam –, ez egy konkrét jogsértés, ezt meg kell vétózni." 

Az uniós források egy részének feloldásáról megjegyezte: Magyarország már minden feltételt teljesített korábban, ez a pénz jár nekünk – mondta Orbán Viktor, aki szerint van néhány tanulsága a mögöttünk hagyott időszaknak. Az egyik, hogy 

a magyar gazdaság az uniós források nélkül is működik.

A "szuverenitásvédelmi" törvény elleni hazai tiltakozásokról azt mondta a miniszterelnök, hogy ez „a zsoldosok tiltakozása”. szerinte „azok szólalnak fel ellene, akiknek az érdekeit sérti a törvény" Hozzátette: "nem is az volt a szándékunk, hogy nekik tessen”. (A 444 nyomán)