„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szakértő: A kormányközeli haverok könnyebben juthatnak ingatlanokhoz, megkerülve a pályáztatást

19/10/2022 20:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Katona Tamás közgazdászt, a Pénzügyminisztérium volt államtitkárát arról kérdeztük, hogy benyújtott a kormány egy törvényjavaslatot, amely szerint eladják a "feladatellátáshoz nem közvetlenül szükséges" vagyonelemeket. Jelezte: azt, hogy mi szükséges feltétlenül, ők mondják meg. Ebben az is benne van, hogy bizonyos dolgokat nem kell tendereztetni. Úgy véli, ez arról is szól, hogy a hozzájuk közel állók közül ki mit nézett ki magának.

2022. október 19. Megbeszéljük részlet - 2022.10.19. Katona Tamás
09:32
00:00

Katona Tamás közgazdászt, a Pénzügyminisztérium volt államtitkárát a forint árfolyamáról és arról kérdeztük, hogy benyújtott a kormány egy törvényjavaslatot, amely szerint eladják a „feladatellátáshoz nem közvetlenül szükséges” vagyonelemeket.

Azt mondta: ami a forintárfolyamot illeti, egyre magasabban van az ingerküszöbünk. Most a 414-es euróárfolyamról azt gondoljuk, hogy „egész kedvező”, pedig néhány hónappal ezelőtt ez okozott volna pánikot. A piac nem bízik a kormányban és a Nemzeti Bankban, elvesztették a hitelességüket – jelentette ki.

A másik, az éjszaka benyújtott előterjesztés azt mutatja szerinte, hogy továbbra is rögtönöznek, habár ebben van rendszer, az államkapitalizmust és a haveri kapitalizmust ötvözik. (Ahogy műsorvezetőnk megjegyezte: ha az állam bajba kerül, és el kell adnia valamit, a haverok legyenek ott, akik megveszik.) A tervezet szerint el lehet adni mindent, ami nem feltétlenül szükséges, de hogy mi szükséges feltétlenül, azt ők mondják meg. Az is benne van, hogy bizonyos dolgokat nem kell tendereztetni. Úgy véli, ez arról is szól, hogy mit kinek fognak eladni, mit ki nézett ki magának. Kétségtelenül van mögötte kényszer is, mert kiköltekezett a kormány, „alapvető dolgokra sincs pénz”. Attól függ, milyen szélesen értelmezik, de akár több százmilliárd is befolyhat a költségvetésbe az ingatlanok eladásából. Megjegyezte: horribile dictu ebbe még az is belefér, hogy ha az állam megveszi a Vodafone kisebbségi tulajdonrészét 350 milliárd forintnyi adófizetői pénzből, majd eladja akár a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló 4iG-nek 100 milliárdért. Ezzel együtt Katona Tamás jelezte: nem hiszi, hogy ezt tennék és nem is akar ötleteket adni, csak azért említi, mert a törvénybe beleférne.

A közgazdász úgy látja, ambivalens a kormány viselkedése az Európai Unióval szemben, mert benyújt különböző törvényeket a megegyezés érdekében, majd teleteszi az országot a bombás szankciós plakátokkal. Próbálgatják, meddig lehet elmenni – tette hozzá. Szerinte nagy az esély arra, hogy az év végéig nem lesz megegyezés és a piacok nem fognak megnyugodni. Tehát nagy a baj, de a kormány láthatóan a 2026-os választásra figyel, ami messze van, és addig más nem érdekli. Említette, hogy a szociális ellátással is takarékoskodni akarnak, erre csak akkor tarthatna bárki igényt egy új javaslat szerint, ha már minden egyéb lehetőséget kimerített. Erre a területre már eleve Magyarország költi a legkevesebbet GDP-arányosan az EU-ban – hívta fel a figyelmet Katona Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. október 19., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György