„Klubrádió
A lényeg

Semjén javaslatával gyorsítaná a kormány a közérdekű adatos pereket

19/10/2022 09:07

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unióval való megegyezés irányába tett lépések egyike a miniszterelnök-helyettes által benyújtott tervezet gyorsítaná a közérdekű adatokért benyújtott pereket.

Újabb törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében, amely az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) információszabadságot érintő rendelkezéseinek módosításait tartalmazza – írja a 24.hu.

A javaslat

  • a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsításához, illetve az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza,
  • létrehozza a bárki számára elérhető, nyilvános Központi Információs Közadat-nyilvántartást, amely tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

A javaslat szerint az Infotv. önálló alcím alatt szabályozná az Infotv. 31. § (1) bekezdése szerinti perekre vonatkozó szabályokat. A javaslat szerint például:

  • ha a keresetlevél perfelvételre alkalmas, a bíróság legkésőbb 15 napon belül kitűzné a tárgyalást,
  • az érdemi tárgyalás csak kivételes esetekben lenne halasztható,
  • a perben igazolásnak, viszontkeresetnek, a felek megegyezésén alapuló szünetelésnek, felfüggesztésnek, bírósági meghagyás kibocsátásának, keresetkiterjesztésnek, kereset- és ellenkérelem-változtatásnak, beavatkozásnak nem volna helye,
  • a bíróságnak az ítéletet a meghozataltól és kihirdetéstől számított 15 napon belül írásba kellene foglalnia, annak meghozatalát és kihirdetését legfeljebb 15 napra lehetne elhalasztani; a másodfokú bíróság a fellebbezést az iratok beérkezésétől számított 15 napon belül köteles volna elbírálni, míg a Kúria tekintetében e határidő 60 nap volna.

A parlament az elmúlt hetekben több olyan törvényjavaslatról is szavazott, melyek az EU-val való megegyezéshez szükségesek.