„Klubrádió
Megbeszéljük...

Stumpf András: A jobbközép oldal nem mozdult, Orbán vált le rólunk

6/01/2023 18:52

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fidesz mindig a pillanatot szeretné uralni, ehhez illeszkedően a szavazótábor kiszolgálása érdekében a politikusai még akkor is hajlandóak "hülyeséget" nyilatkozni, ha ezzel ők maguk is tisztában vannak – mondta Stumpf András, a Válasz Online munkatársa a Megbeszéljük című műsorban. Stumpf megdöbbenve látta, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf, – akit egyébként jó csókának tart – azt posztolta, hogy "a háború rossz". Stumpfban felvetődött, hogy ez alapján ha minket megtámad bárki, akkor föltesszük a kezünket, és meg sem próbálunk ellenállni. Az újságíró arról is beszélt, hogy a Fidesz azért tolódott a szélsőjobbra, mivel az politikailag sokkal kifizetődőbb volt számukra.

2023. január 06. Megbeszéljük - részlet 2023.01.06. Stumpf András
16:51
00:00

Szalay-Bobrovniczky Kristóf útja a Heti Választól a honvédelmi minisztériumi posztig, illetve Orbán leválása a jobbközép oldalról – ezt a két fő témát fejtette Stumpf András, a Válasz Online munkatársa a Megbeszéljük című műsorban.

Stumpf András furcsálja a honvédelmi minisztertől, hogy az a háború elkerülése mellett tette le a voksát egy nyilatkozatában. Szerinte ez azt jelenti, hogy ha megtámadják az országot, akkor "mi nem csinálunk semmit, mert mi annyira nem szeretjük a háborút". Hozzátette, vélhetőleg, ha megtámadnának minket, akkor a magyar honvédség tenne valamit, hogy talán ne foglalják el az országunkat mások.

Stumpf ugyanakkor úgy nyilatkozott Szalay-Bobrovniczky Kristófról, hogy "jó csóka", akit még a Heti Válasznál ismert meg mint lapigazgatót. Szalay-Bobrovniczky ugyanakkor nem egyik pillanatról a másikra vált lapigazgatóból miniszterré, hanem a képességei és értékelköteleződése egy idő után Orbán Viktor legbelsőbb körébe juttatták – mondta Stumpf. Kifejtette, hogy a honvédelmi miniszter korábban egy nagy multicégnél volt menedzser, amikor a pénzügyileg sokkal kevésbé kifizetődő Heti Válasz igazgatását elvállalta. Ez valószínűleg Szalay-Bobrovniczky számára egy áldozat volt, mivel nem volt arra semmi biztosíték, hogy ez valaha kifizetődik, tette hozzá Stumpf. Az már csak feltételezés, hogy Szalay-Bobrovniczky már tudatosan ismerkedett össze Habony Árpáddal.

Viszont mikor valaki úgy dönt, a "nagyfiúk közt focizik", onnantól már nem minden döntését hozza meg önállóan, hanem inkább a helyzethez kell alkalmazkodni – mondta Stumpf annak kapcsán, hogy hogyan kerülhettek a honvédelmi miniszterhez öt budapesti kaszinó üzemeltetésének joga.

A beszélgetés másik fontos témája volt Orbán jobbra tolódása volt. Azt, amit Orbán 2008-ban  mondott, akár oroszokról, nemzetközi politikáról, nyugatról és keletről Stumpf a mai napig osztja. Szerinte az történt, hogy a jobbközép beállítottságúak egy szűk része megőrizte a pozícióját, viszont Orbán Viktor és az őt követők eltávolodtak egy harsányabb irányba mindezt a hatalom megszerzése érdekében. Stumpf az amerikai trumpizmust hozta példaként, ahol tíz éve még szintén elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen populista szövegekkel valaki hatalomra kerüljön. Hozzátette, egyszerűen van egy ilyen világjelenség, amikor ezek a fajta identitáspolitikai reakciós és ellenreakciós mozgalmak és erők tömegeket tudnak maguk mögé állítani. Szerinte ezt látjuk itthon is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Stumpf Andrással
2023. január 06., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György