„Klubrádió
A lényeg

Szalay-Bobrovniczky: Mindenki nyugalomra inti az országait

15/11/2022 22:28

| Szerző: Klubrádió

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a védelmi tanács ülése után azt mondta, egyelőre pontosan nem tudni, hogy mi történt Lengyelországban. A Magyar Honvédség most is készen áll, de minden NATO-tagállam nyugalomra int – közölte a honvédelmi miniszter az M1-en kedd este.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 stúdiójában nyilatkozott röviddel a lengyelországi rakétabecsapódás és a Barátság kőolajvezeték leállása miatt összehívott Védelmi Tanács ülése után. Az ülésen Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkár vett részt.

A lengyelországi rakétabecsapódással kapcsolatban azt mondta, a lengyelek visszajelzését várják. A honvédelmi miniszter az ülés előtt egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, valamint több ország védelmi miniszterével is. "Mindenki nyugalomra inti az országait." Azt mondta, figyelemmel kísérik az eseményeket, "a magyar honvédség mint mindig, most is Magyarország védelmére készen áll, egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk." A miniszter jelezte, hogy bármi történik, azonnal képesek reagálni, de egyelőre figyelnek és várják az eseményeket.

A Bartáság kőoaljvezetéket ért találat kapcsán megerősítette azt a korábbi hírt, hogy nem a vezetéket érte találat, hanem egy transzformátorállomást, azonban kőolaj egyelőre nem érkezik.