„Klubrádió
Világháló

Sport, üzlet és a futball arab nyara

7/04/2024 14:01

| Szerző: Klubrádió

Külpolitikai magazinunkban ezen a héten a sport világában megforduló hatalmas pénzekről tudhattunk meg többet.

2024. április 05. Világháló (2024. április 05., péntek 15:30)
26:43
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Sokan talán el sem tudják képzelni, milyen hatalmas pénzek mozognak a sportban. Lehet az a világszerte legismertebb csapatsport, vagyis a labdarúgás, vagy éppen egy egyéni sportág legkiemelkedőbb alakjai, mindannyian hatalmas vagyonra tesznek szert, ami azonban nem kizárólag a sportteljesítménynek köszönhető.

Így ajánlotta az adást Benda László.

Dénes Ferenc sportközgazdásszal az amerikai sportágakat jártuk körül, azon belül is a pénz és az egyesületek kapcsolatát. Az európai egyesületekkel ellentétben ugyanis a tengeren túlon kizárólag a profiton van a fókusz. És nemcsak az amerikai foci, meg a kosárlabda tud hatalmas pénzt termelni, hanem olyan elitebb sportok is, mint például tenisz, ökölvívás, golf vagy éppen a sakk.

Magnus Carlsen, ötszörös világbajnok norvég sakkozó, nagymester.

Kárpáti Jánossal a leggazdagabb korábbi olimpiai bajnokokról beszélgettünk, akik között három teniszező is volt a top10-ben. És bár élsportolóként is kiemelkedő eredményeket értek el, a hatalmas vagyon elsősorban a pályán kívül az üzleti életben tettek szert: kiváló befektetésekkel, vagy Roger Federer esetében például reklámszerződésekkel.

Roger Federer és Robert De Niro Svájcot reklámozza.

Nagy Gáborral pedig a labdarúgást jártuk körül, kiemelve Cristiano Ronaldot és Lionel Messit, tehát Szaúd-Arábiától az Egyesült Államokig beleértve a legnagyobb európai klubokat is.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Roger Federer a Laver Kupa férfi párosának versenye után a Londonban, 2022. szeptember 23-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Világháló
2024. április 5., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa