„Klubrádió
Világháló

"Hurrá, élünk!"

29/03/2024 13:32

| Szerző: Klubrádió

A mai Világhálóban elkalandozunk a Húsvét-szigetre, aztán megnézzük, hogy ünneplik ezeket a szép napokat Skandináviában és Közép-Kelet-Európában no meg arról is beszélgetünk, milyen az ortodox húsvét. Hallgassák fél 4-től!

A mai adás a húsvét körül forog, így ajánlja a műsorvezető, Benda László.

Ha van olyan hely, amely mindenhonnan a világvégének tűnik, akkor az a Chiléhez tartozó – onnan is 3600 kilométerre elhelyezkedő – Húsvét-sziget. Hogy miért ez a neve, mi köze az ünnephez, arról Hardy Mihály mesél.

 
Moai csoport a Húsvét-szigeten l Forrás:
Walkerssk / PIxabay
 

"Hurrá, élünk!" – erre az érzésre alapul a húsvéti ünnepkör Európában és főleg Skandináviában – mondja a Svédországban élő György Gábor, aki szerint a mostani, északon különösen kemény tél után könnyen élik bele magukat az emberek felmenőik felszabadult örömébe, hogy kitartott az élelem és sikerült átvészelni a nehéz hónapokat. Egyházi és néprajzi hagyományokról számol be.

Hozzánk hasonlóan locsolkodnak Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is, utóbbiban szabályozni is kellett a vödrös locsolkodást – erről Gordon István mesél, akit az első ott töltött húsvétján az autójában öntöttek nyakon.

Nem mindenhol esik egybe a húsvét: az ortodoxok idén bő egy hónappal később, május elején ünnepelnek majd. Náluk is van tojásfestés, az első piros tojást azonban nem eszik meg, hanem elássák – az ismerős és a mienktől eltérő szokásokról Németh Andrással beszélgetünk.

piros tojások
Világháló
2024. március 29., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa