„Klubrádió

Ünnepi ajánló: húsvét, ramadan és biomatematika

29/03/2024 03:07

| Szerző: Klubrádió

Néprajzkutató, parfümőr és biomatematikus segítségét is igénybe vesszük, hogy utána járjunk a húsvéti tradícióknak. Beregi Péter Beer Miklóssal és Békesi Lászlóval beszélget, ellátogatunk a Húsvét-szigetre és még új műsorunk is indul. Itt találják ünnepi adásrendünket és ajánlónkat.

A Klubrádió ünnepi műsorokkal készül a következő napokra, néhány helyen változik az adásrend. Ebben a cikkben találják, mit hallgathatnak nálunk sonkafőzés és kalácsfonás közben!

Az ünnepi időszak megváltozott adásrendjét táblázatos formában a honlapon a műsorrend fülnél is megtalálják az aktuális illetve a következő hétre kattintva.

***

Március 29., péntek

A szokott adásrend reggel 6:00-8:00, délután 12:00-13:00 illetve 16:00-19:00 óra között változik.

6:00-8:00: Ünnepi válogatás

Reggel 6:00-7:00 óra között Perger Andrással, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelősével folytatott korábbi beszélgetésünket hallhatják újra. A téma a klímaváltozás, aminek egyszerre vagyunk elszenvedői és okozói.

7:00-8:00 óra között pedig a Filmklubrádió egy korábbi részét sugározzuk: Simó Sándor Apám néhány boldog éve c. filmjéről beszélgettünk Báron György filmesztétával és Andor Tamás operatőrrel.

A Reggeli gyors tehát rövidebb szakaszon közlekedik, 8:00-10:00 között. Az első órában szó lesz politikai dominóhatásról és bezáró kórházi osztályokról. A Reggeli személlyel pedig Biszak Sándor, az Arcanum adatbázis alapító-tulajdonosa érkezik.

*

12:00-13:00: Hangosfilm – Mozgóképizmus húsvéti különkiadás (szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes)

Az Ezitta Fórum helyett, dél és 1 óra között a Hangosfilm – Mozgóképizmus különkiadását hallhatják: olyan korábbi beszélgetéseket válogattunk, amelyekben nagy hangsúlyt kap az irodalom és a mozi kapcsolata, valamint megidézzük Hollywood aranykorát

Muszatics Péter filmtörténész arról beszél,hogy miként alakult a sztárkultusz az 1930-as, '40-es évektől napjainkig az álomgyárban; Hirsch Tibor az A Kilimandzsáró hava kapcsán elemzi Ernest Hemingway alkotásainak vászonra álmodhatóságát, illetve általánosságban az irodalmi adaptáció újra és újra éledő divatjának jelenségét összegzi a filmtörténész; valamint zárásul Baski Sándorral hallhatnak egy interjút, amely beszélgetés erősen kapcsolódik az előzőekhez. A filmes szakújságíró a klasszikus krimik, a jellegzetes bűnfilmek, a film noir, és több más hasonló zsáner filmes adaptációit vizsgálja.

 
 Fotó: Flickr

 

15:30-16:00 óra között a megszokott időben a Világhálóban a Húsvét-szigettől, a skandináv és kelet-közép-európai ünnepi szokásokon át az ortodox húsvétig vezet az utunk.

*

A Megbeszéljük műsorsávjában két ünnepi műsorunkat hallhatják.

16:00-17:00: Ünnep idején Beregi Péterrel és vendégeivel I. (szerkesztő: Sugár Ágnes)

Beregi Péter húsvéti vendégei Beer Miklós nyugalmazott váci püspök és Békesi László közgazdász, politikus. Mint kiderül, e különös "asztaltársaság"  tagjai sokkal közelebb vannak egymáshoz, mint elsőre gondolnánk. Beszélgetésük során szóba kerülnek a hasonlóságok, a barátságok, sőt a közös múlt, de még az 1984-es Atlantai Olimpia is.

Beer Miklós Beregi Péter 24.03.19
 
Beer Miklós és Beregi Péter l Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 
 

17:00-18:00: Húsvéti szőttes (szerkesztő-műsorvezető: Warholik Zoltán)

Nagypéntektől húsvéthétfőig – a belső elcsendesedéstől a húsvéti locsolkodások "szertartásrendjéig". Szokások, tradíciók idehaza és a nagyvilágban, az ünnepkör muzsikájával, illataival és különleges gyűjteményeivel. A műsor vendégei: Lovász Irén néprajzkutató és népdalénekes, valamint Zólyomi Zsolt parfümőr, Nienhaus Rózsa biomatematikus, a Zengővárkonyi Tojásmúzeum alapítója, aki 80 országból mintegy 15 ezer darabos gyűjtemény gazdája.

húsvét
 
Fotó a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldaláról 
 

18:00-19:00: Belső közlés

Az Esti gyors helyett a Belső közlés egyik korábbi adását hallhatják újra: a legjobb irodalmi pályakezdőnek járó Petri-díj legutóbbi, 2023-as győztesét, Kupihár Rebekát és a két shortlistest láttunk vendégül a stúdióban, akik fel is olvastak díjazott kötetterveikből.

***

Március 30., szombat és március 31., vasárnap

Szombaton délután 14:00 órakor debütál az Indulási oldal – mert utazni jó, amit ezentúl kéthetente hallhatnak a Filmklubrádió helyén, illetve az ismétlésben vasárnap reggel 8 órától. A Gyürke Kata szerkesztésében és műsorvezetésével induló magazinunkról itt találják beharangozó cikkünket.

Gyürke Kata
 
Gyürke Kata maga is szeret utazni, itt épp Ile d'Yeu szigetén.
 

Hová érdemes elindulni, akár néhány napra, akár hosszú hetekre? Milyen titkokat rejt Erdély és Bali, hol lehet jókat úszni és meditálni, és vajon a medve, vagy a majom jelent nagyobb veszélyt a gyanútlan utazóra? Az Indulási oldal első adásában Józsa Márta és Dömötör Ildikó idézi fel útiélményeit.

Ezenkívül ezen a két napon nem lesz változás a megszokott adásrendben.

***

Április 1., hétfő

Erről a napról külön, részletesebb ajánlóval jelentkezünk majd itt a honlapon. Alább elsősorban –a várható műsorrend változást jelezzük.

húsvéti nyúl
 
 Fotó: Tim Reckmann
 

Húsvéthétfőn reggel 6:00-10:00 óra között, valamint délután 12:00-13:00 és 16:00-19:00 óra között térünk el a megszokottaktól.

A Reggeli gyors helyett ünnepi válogatást hallhatnak majd korábbi Reggeli személy interjúkból, illetve egy-egy Másrészről és Filmklubrádió adást.

12:00-13:00: Hogyan lettem magyar 2. rész (szerkesztő: Váradi Júlia)
Az Ezitta Fórum sávjában Ungváry Rudolf író mesél.

A Megbeszéljük helyett ünnepi műsorral és válogatással készülünk.
16:00-17:00Ünnep idején Beregi Péterrel és vendégével II. (szerkesztő: Sugár Ágnes)
Beregi Péter vendége a '90-es évek ikonikus fiatal politikusa, Palotás János.

17:00-18:00Szerepvállalás
Bíró Bori műsorában szó lesz befogadóbb városokról, roma fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről és a tiszai PET Kupáról is.

18:00-19:00: Útszélen különkiadás
Az Esti gyors helyén Józsa Márta műsorában olyan, a ramadánt vagy éppen a nagyböjtöt tartó, muszlim és keresztény fiatalokról lesz szó, akiknek menekültként kell ünnepelniük.

***

Kellemes ünnepet kívánunk minden kedves hallgatónknak!