„Klubrádió
Reggeli gyors

Simonyi: Trump veszélyes ellenfél, és most az életéért küzd

26/05/2023 11:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nemcsak politikai céljai, hanem a büntetések elkerülése miatt is fontos Donald Trump számára, hogy újra amerikai első embere legyen – véli Simonyi András volt washingtoni nagykövet. Szerinte az egykori elnök minden értelemben a túléléséért küzd.

2023. május 26. Reggeli gyors - részlet 23.05.26. Simonyi András
09:50
00:00

Nem sikerült jól a republikánus körökben Donald Trump első számú elnökjelölti kihívójának számító Ron DeSantis előválasztási kampányindítója. Az előző ciklust elnökként töltő Trumpnak – a 444 kommentárja szerint – érezhetően megjött a harci kedve most, hogy a floridai kormányzó személyében erős republikánus kihívója lett, és olyan lendülettel szállt bele a kampányát bejelentő DeSantisba, olyan ütéseket vitt be neki, amilyeneket még a demokratákba is ritkán kapnak tőle.

DeSantis a Twitteren lökte be a kampányát Elon Musk. a közösségi hálózat vezérének társaságában, ami elég rosszul sült el, a Trump-csapat pedig erre építette gúnyrakéta-támadását.

Trump golfversenyen
 
 Donald Trump volt amerikai elnök a LIV Golf Pro-Am golfversenyen golfozik a Trump Országos Golfklubban, a Virginia állambeli Sterlingben 2023. május 25-én. MTI/EPA/Michael Reynolds
 

"Trump veszélyes ellenfél, ez ilyen egyszerű" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Simonyi András, aki 2002-től öt éven át dolgozott Washingtonban magyar nagykövetként. A diplomata szerint, aki jelenleg is az amerikai fővárosban él, Trump, nem csak politikai értelemben, az "életéért küzd".

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Trumpot egy New York-i bíróság bűnösnek találta egy 27 évvel ezelőtti ügyben szexuális bántalmazás vádjában . Egy másik ügyben pedig a gyanú szerint Trump a 2016-os – később győztes – elnökválasztási kampánya idején 130 ezer dollárt (mai árfolyamon 47,2 millió forintot) fizetett az ügyvédjén keresztül Stormy Danielsnek, hogy hallgasson egy tíz évvel korábbi afférjukról.

Ezek alapján Simonyi úgy látja, a fiatal, energikus DeSantis, aki egyébként "kitűnően elsajátította" és folytatja a Trump-féle szélsőséges retorikát, komoly kihívót jelent a volt elnök számára. Mindezek mellett DeSantis felesége, Casey DeSantis "Lady Macbethként" segíti férjét.

Floridai oktatásügy
 
 Az egyik vendégnek dobja az aláírásokhoz használt egyik tollat Ron DeSantis floridai kormányzó (az asztalnál), miután az oktatásüggyel kapcsolatos és a tanárok fizetésemeléséről szóló törvényeket látott el kézjegyével Miamiban 2023. május 9-én. MTI/AP/Rebecca Blackwell
 
 


"Nagy kérdés, hogy aki sikeres Floridában, mire számíthat az Egyesült Államokban" – tette fel kérdést Simonyi, hozzátéve, a DeSantis nagy előnye Trumppal és a jelenlegi demokrata párti elnökkel, Joe Bidennel szemben – akik 80 év körül járnak –, hogy fiatal.

Donald Trump viszont nagyon tehetséges a médiahasználatban. Különösen a közösségi médiát tudja láthatóan jól kihasználni, míg kihívója félresikerült kampányindítója alapján nehezen mozog ebben a térben.

 
 Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 
 

"Amerika alapvetően konzervatív ország, de az emberek többsége, becslésem szerint, mégiscsak középre tendál. Az világosan látszik, hogy elegük van a megosztottságból" – vázolta a tágabb képet Simonyi. A problémát abban látja, hogy mind a republikánus, mind a demokrata fősodort foglyul ejtették a pártok saját szélsőségesei. A republikánusokat a Trump-féle populisták, a demokratákat a woke-kultúra radikális képviselői.

Az is nagy kérdés, hogy ilyen közhangulat mellett olyan szélsőséges politikusok, mint DeSantis, vagy Trump, tudnak-e sikeresen politizálni – jegyezte meg a volt magyar washingtoni nagykövet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Simonyi Andrással
2023.05.26., péntek 7:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert