„Klubrádió
Reggeli gyors

A liberalizmus biológiai fegyvere és a konzervatív politika inkubátora

5/05/2023 08:54

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A nemzetközi sajtó is foglalkozott Orbán Viktor az amerikai republikánus párt által támogatott, budapesti CPAC-konferencián elhangzott beszédével.

2023. május 05. Reggeli gyors - részlet 23.05.05. Kárpáti János lapszemléje
05:36
00:00

Magyarországnak továbbra is hegymenetben felfelé haladva kell megvívnia csatáját azért, hogy hozzájusson több tízmilliárd euró uniós támogatáshoz, annak ellenére, hogy az Országgyűlés változtatásokat hajtott végre az igazságszolgáltatás rendszerén, a bírói függetlenség érdekében, igyekezvén eleget tenni a Brüsszel által támasztott jogállami elvárásoknak – állapítja meg a dublini Irish Times, átvéve a tekintélyes londoni Financial Times cikkét, amelyet közvetlenül csak azért nem tudok ismertetni, mert a hozzáférés fizetős.

A helyzetismertetés kiemeli, hogy Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke üdvözölte, előrelépésként értékelte a parlamenti döntést, de figyelmeztetett arra, hogy még maradtak reformteendők. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke úgy vélekedik: elképzelhető, hogy Orbán Viktor soha nem fogja megkapni a teljes összeget, hiszen az uniós támogatások egy része olyan politikai ügyekkel kapcsolatos, amelyekben valószínűtlen, hogy a miniszterelnök hajlandó lenne engedni. Megemlíti, hogy van például korrupcióellenes hatóság, de nem látható konkrét korrupcióellenes stratégia. Budapest nem engedett olyan kérdésekben sem, mint például az egyetemek irányítása, amit kormányhű emberek kezébe adtak, és ez a diák- és kutatói cserprogramok felfüggesztéséhez vezetett.

Továbbra is holtponton a helyreállítási alap ügye

Ezzel egybecsengő helyzetértékelést ad az EurActiv brüsszeli uniós hírportál, amely szerint az országgyűlési törvényalkotás ellenére továbbra is holtponton van a helyreállítási alapok folyósításának az ügye. Ismerteti a cikk az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság levelét, amelyet Didier Reynders uniós igazságügyi biztoshoz intéztek, és amelyben megállapítják: az igazságszolgáltatási reformcsomag létfontosságú ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson az uniós alapokhoz, de a mostani törvényalkotási folyamat nem tesz eleget az átláthatóságra és konzultációra vonatkozó elvárásoknak. Az EU végrehajtó intézményének a tisztségviselői arról tájékoztatták az EurActivot, hogy Magyarországnak az eddigieknél többet kell tennie egy sor politikai mérföldkő vonatkozásában, ha azt akarja, hogy felszabadítsák a zárolt pénzeket. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a brüsszeli Bizottságra az Európai Parlament is nyomás gyakorol, mégpedig a Magyarországgal szembeni kemény álláspont érdekében. Az EurActiv írása kitér arra, hogy egy magyar LMBT-ellenes törvény miatt az európai intézmények, sok EU-tagállam támogatása mellett beperelték Magyarországot az Európai Bíróságon, a szexuális irányultság és a nemi identitás szerinti diszkriminációra hivatkozva.

27 mérföldkőből, 4

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósításának ugyan az a címe, hogy az Európai Bizottság üdvözli a magyar igazságügyi reformot, de a szöveg rögtön azzal folytatódik, hogy Orbán Viktor kormányának 27 mérföldkövet kellene elérnie a befagyasztott EU-milliárdok feloldásához, és az igazságügyi reform ezek közül csak négyet érint. A lap idézi Vera Jourovának azt a megfogalmazását, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében tartott országgyűlési szavazás „tisztán eljárástechnikai értelemben nagyon jó előrelépésnek” minősíthető. Csak hát Magyarországnak a reformokat teljes mértékben meg is kell valósítania, ráadásul a Bizottság hivatalosan csak akkor fogja megtenni az értékelést, amikor Magyarország benyújtja a pénz folyósítására vonatkozó kérelmét, márpedig ahhoz előbb mind a 27 mérföldkövet el kell érni.

CPAC - Nemzetközi konzervatív konferencia Budapesten
 
CPAC - Nemzetközi konzervatív konferencia BudapestenFotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Orbán küzdelemre buzdította az amerikai és az európai populista erőket a liberalizmus ellen

A Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség beszámol Orbán Viktor tegnapi beszédéről, amely az amerikai republikánus párt által támogatott, Budapesten tartott CPAC-konferencián hangzott el. Abból azt emeli ki, hogy a miniszterelnök kinyilvánította óhaját, térjen vissza elnökként a Fehér Házba Donald Trump, illetve küzdelemre buzdította az amerikai és az európai populista erőket a liberalizmus ellen, amit egyébként biológiai fegyverhez hasonlított.

"Magyarország, a konzervatív politika inkubátora"

Ugyanez az elem szúrt szemet a beszédből az AP amerikai hírügynökség tudósítójának, aki felhívja a figyelmet arra: a populista magyar kormányfő vírushoz hasonlította a liberalizmust, és a progresszív elitek legyőzésére igyekezett mozgósítani a globális jobboldalt. Idézi az AP azt is, hogy Orbán – három különböző dolgot összekapcsolva – úgymond nemet mondott a migrációra, a genderre és a háborúra, valamint Magyarországot a konzervatív politika inkubátorának nevezte.

Az AP tudósítása – amelyet, és erre fontos felhívni a figyelmet, szó szerint, teljes terjedelmében átvett a Newsmax elnevezésű, egyébként kőkonzervatív szemléletű tévécsatorna is – kitér arra: az AP és több más nemzetközi médiaintézmény, miként tavaly, most sem kapott akkreditációt a magyarországi CPAC-rendezvényre, pedig azt több hónappal előre kérték. Nyitó beszédében Matt Schlapp CPAC-elnök közölte: úgy döntöttek, hogy Amerikában is „magyar módra fognak eljárni” a médiához való viszonyulást illetően: vagyis ők maguk döntik majd el, ki az újságíró, és ki nem az.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.05.05., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János