„Klubrádió
Esti gyors

Simonyi: Orbán lesz az, aki kivezeti az országot a NATO-ból?

26/01/2023 20:17

| Szerző: Klubrádió/szg

Ez nagyon abszurd történet: Orbán Viktor ott állt a NATO főhadiszállásán, amikor a magyar zászlót felvonták, "és most ő lesz az, aki kivezeti az országot a NATO-ból"? – tette fel a kérdést Simonyi András volt washingtoni és NATO-nagykövet. Aki arra reagált, hogy egy amerikai konzervatív lapban a magyar és a török NATO-tagság felfüggesztésének lehetőségéről volt szó.

2023. január 26. Esti gyors / részlet, Simonyi András (23.01.26.)
08:56
00:00

Esetleg fel kellene függeszteni Magyarország és Törökország NATO-tagságát, még ha ez nehezen megoldható folyamat is lesz, írta a Washington Examiner című, hangsúlyozottan jobboldali újság, portál. Úgy látják, hogy Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor többet árt az észak-atlanti szövetségnek, mint amennyi hasznot lát a két országból a NATO. Mindez az oroszok által Ukrajna ellen indított háború miatt vált ennyire fontossá és más megvilágításba került a két ország politikája. 

Simonyi András volt washingtoni és NATO-nagykövet az Esti gyorsban azt mondta, számára nem volt meglepetés a hír, mert „ez egy ideje levegőben van”, különösen Magyarországgal kapcsolatban. Az viszont meglepte, hogy a Washington Examiner prominens újságírója írt erről, ugyanis az nagyon konzervatív lap, tehát nem lehet mondani, hogy ezt a cikket „Soros vagy a magyar ellenzék vagy az amerikai demokraták diktálták volna”. Ezeknek semmiféle hatásuk nincs rá, ezért is kell nagyon odafigyelni rá.

Kiemelte, alapvető különbséget kell tenni a két országot ért kritika között: Ankara tagságának felfüggesztése a finn és a svéd NATO-csatlakozás blokkolása miatt lehetne érdekes, de szerinte ezt meg fogják oldani. Sokkal súlyosabb vád érte viszont a magyar kormányt, azt mondják, hogy az oroszok (Vlagyimir Putyin) és Kína szálláscsinálója a szövetségen belül. Valamint a cikk szerint az orosz hírszerzés azt csinál Budapesten, amit akar. 

Úgy fogalmazott: Magyarország körül elfogyott a bizalmi légkör, teljesen mindegy, mit nyilatkoznak a kormány emberei és mit mond a propaganda. Ez egy abszurd történet, hiszen Orbán Viktor ott állt a NATO főhadiszállásán, amikor a magyar zászlót felvonták, „és most ő lesz az, aki kivezeti az országot a NATO-ból”? – tette fel a kérdést.

Szerinte fel lehet függeszteni egy országot a NATO-ban, ez politikai és nem jogi döntés kérdése. A magyar kormány az Európai Unióval kapcsolatban mindent jogi köntösbe csomagol és az EU-nak nem volt meg a politikai eltökéltsége ahhoz, hogy fellépjen ez ellen. A NATO-ban viszont volt példa hasonlóra, mint említette: a '70-es években, amikor Portugáliában a szélsőjobboldal összeomlása után hatalomra kerültek a kommunisták, nem rúgták ki az országot, de a lehetőségeiket nagyon beszűkítették.

Ez nagyon súlyos lenne, és ha a konzervatív amerikai sajtó kezdi el pedzegetni, akkor bizony nagyon nagy baj van – jelentette ki. Hozzátette: ha a magyar kormány azt gondolja, hogy a republikánus párton belül az egyik (ugyan nem elhanyagolható) frakció mellé áll, és azzal biztosítva van a viszony az Egyesült Államokkal, akkor tévednek – mondta. Amerika bonyolult ország, ha úgy érzik, hogy Magyarország számukra kockázati tényezőt jelent, akkor lépéseket fognak tenni. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem az ördögöt akarja a falra festeni és egyáltalán nem örül, hogy ilyeneket kell írnia, hiszen maga is nagyon sokat dolgozott a magyar NATO-tagságért, amire borzasztó büszke. „A szívem megszakad, hogy ilyeneket kell olvasnom” – mondta a diplomata.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Esti gyors
2023. január 26., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály