„Klubrádió
Reggeli gyors

Vadai: Sztálin tisztogatott így a tábornokai között

24/01/2023 12:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Tragédia, ami a magyar honvédségnél történik, mondta Vadai Ágnes DK-s politikus a Reggeli gyorsban miután Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter a 45 éven felüli tiszteket és tábornokokat kirúgta a hadseregtől. A botrányt Vadai robbantotta ki, aki szerint most azokat rúgják ki, akiknek jó kapcsolatuk van a NATO-val, és félő, hogy az amúgy rendkívül rossz megítélése tovább romlik a titkosszolgálatoknak.

2023. január 24. Reggeli gyors - részlet 2023.01.24. Vadai Ágnes
12:00
00:00

Olyan tiszteket, tábornokokat rúg ki a miniszter "kénye-kedve szerint", akik a katonai karrierjük jelentős részét a NATO-ban töltötték, több misszió megjártak, értik ezt a világot, mondta Vadai Ágnes a Reggeli gyorsban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter ugyanakkor fiatalításról beszélt, de ennek nem ez a formája, hanem a toborzás, és hogy minél vonzóbbá tegyék a fiataloknak a hadsereget. Az egész most zajló folyamat azonban ennek pont az ellenkezője, hiszen a fiatalok azt látják, hogy mekkora  bizonytalanság van a hadseregen belül. A bizonytalanságot pedig az okozza, hogy a kormány egy sima rendelettel egy kétharmados törvényt is felülírhat, mint tette most.

Doni megemlékezés Kaposváron
 
Doni megemlékezés Kaposváron
 
Kaposvár, 2023. január 22. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Babák László ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén. MTI/Kiss Dániel
Fotó: Kiss Dániel
 

 

Ráadásul a miniszter azt mondta, hogy olyan fiatalokra számítanak, akik nyelveket beszélnek, nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek és értenek a legmodernebb technikához, de Vadai szerint az ilyen fiatalok már vagy régen nyugaton vannak, vagy multiknál dolgoznak, és "biztosan nem a magyar államigazgatásban vagy nem a magyar honvédségnél".

Szerinte a "karmelitából", azaz Orbán Viktortól jött a parancs, hogy igazodj! Eddig ugyanis a magyar honvédség volt az egyetlen olyan szervezet, amelyben nem kényszerítették olyan mértékű politikai igazodásra az ott dolgozókat, mint máshol. "Ezt elégelték most meg" - mondta Vadai.

A hadseregnek nem jó az ilyen bizonytalanság, különösen akkor, amikor  a NATO keleti szárnyát az orosz agresszió veszélyezteti. Most stabilitásra lenne szükség, mondta Vadai, aki felhívta a figyelmet, hogy a kirúgások annak ellenére történnek, hogy ez a kormány korábban összerakott egy életpályamodellt a katonáknak. 

Az, hogy ezután a miniszter eldönti, hogy ki maradhat azért is elfogadhatatlan, mert a miniszter nem ért a hadsereghez. Szalay-Bobrovniczkyé megvásárolt egy korábbi repülőgépgyártót és a kaszinói is vannak, ami Vadai szerint biztosan fontosak a miniszter életében, "csakhogy a hadsereg nem az övé és nem is Orbán Viktoré". Az Magyarországé, a honvédség feladata pedig az, hogy stabilan, a legjobb katonákkal védje az országot. Ehelyett morálisan aláássa a hadsereg működését, ráadásul Vadai szerint alkotmányellenes, hogy "lopakodó jogalkotással így változtassanak előkészítés nélkül". 

Arról is beszélt, hogy míg a svéd és finn NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációjának elhalasztását azzal indokolja, hogy társadalmi egyeztetést tart, aközben az országot sokkal jobban érintő kérdésben ez az egyeztetés elmarad. 

Azok a katonák, akik most 45 évesen az utcára kerülnek, még húsz évig nyugdíjba sem mehetnek: mi lesz az egészségügyi ellátásukkal, az egyenruhaviselésükkel, a lakhatásukkal? - kérdezte Vadai, aki hozzátette, hogy a hírek szerint az egészségügyi ellátás talán rendeződhet.

A volt honvédelmi államtitkár nem látja, hogy ezeket a tapasztalt tiszteket, tábornokokat, hogyan fogják 20-30 évesek helyettesíteni, hiszen az egyetemi tudás nem elég ehhez, tapasztalatra is szükség van, mondta.

"Hab a tortán, hogy ez a kormány emelte fel a hadkötelezettséget 50 évre", ami ellen Vadaiék tiltakoztak egyébként, de akkor a kormány úgy vélte, az ötven éves férfiak még alkalmasak erre a feladatra, most pedig azt mondják, hogy a 45 éves, az egész életüket a hadseregben töltő katonák nem alkalmasak arra, hogy az országot szolgálják. Elhangzott, hogy a miniszter 53 éves, a vezérkari főnök 50: tehát nem a kor határozza meg az alkalmasságot, és Vadai szerint a kor szerinti diszkrimináció alkotmányossági problémát is felvet.

Szó esett arról, hogy a magyar titkosszolgálatok körül nyugaton megfagyott a levegő, és már csak a katonai szerveket tartották elfogadhatónak, de most szerinte ezek bizalmi viszonyok megszűnnek, újakat kell kiépíteni, de amikor Rogán Antal felügyelete alá rakták a titkosszolgálatokat, az gyanússá teszi a rendszert, hiszen köztudott, hogy a kínai és orosz titkosszolgálatok "ki- bejárnak a magyar rendszerekben", ezért attól tart, hogy ezt a bizalmi viszony teljesen megszűnik, mert "mindenki nagyon óvatos lesz, és a mostani lépés a magyar kormány eddig is rossz megítélését még tovább rontja. Tragédia, ami a magyar honvédségnél történik, utoljára Sztálin hajtott végre ilyen tisztogatást a tábornokai között, mondta a DK politikusa. Mindezért pedig a miniszterelnök a felelős.

Reggeli gyors/interjú Vadai Ágnessel
2023.01.24., kedd 7:15
Riporter: Dési János