„Köszönjük
A lényeg

A Magyar Falu program pénzei is fideszeseknél kötöttek ki

24/01/2023 07:16

Az elvileg civileknek szánt pénzeket is megdézsmálták a politikusok, közülük például Szalay-Bobrovniczky Kristóf alapítványa hétmillió forintot tehetett zsebre, írja a Népszava. De más fideszes polgármesterek, parlamenti képviselők alapítványai is bőven kaptak a civileknek szánt támogatásokból.

Magyar falu program - Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrás
 
Illusztráció
 
Budapest, 2020. október 16. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar falu program keretében működő Falusi civil alap pályázatainak eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 16-án. A programban csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást ötmilliárd forint értékben. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

Szalay-Bobrovniczky Vince és Szalay-Bobrovniczky Kristóf testvérek, írta meg a Magyar Narancs.

Összesen 1450 szervezet nyert 2022-ben, amelyek közül 425 milliót 113 egyértelműen fideszes politikushoz köthető szervezet szerzett meg: "ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy épp nyíltan kampányoltak a választások előtt a fideszes jelölt mellett" - írja a lap.

A Szalay-Bobrovniczky Kristóf által alapított Némethy Bertalan alapítványnak még most is ő a kuratóriumi elnöke, 2020-ban 5 millió, 2022-ben pedig 1 895 000 forint közpénzt kapott. A lovas alapítványának székhelye a Felcsút melletti Tabajdon a lovarda, amely 15 hektáron helyezkedik el a Váli-völgyben, Bélápapusztán. Az alapítványban kuratóriumi tag Jármy Miklós állatorvos, ő számos Fidesz közeli szervezetben visel pozíciót, amelyek szintén jelentős összegeket "nyertek el".