„Támogassa
Esti gyors

Simonyi: A republikánusok is egyre inkább elítélik Orbánt

26/09/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Washingtonból nézve a magyar kormány külpolitikai ténykedését sokan felhúzzák a szemöldöküket, hogy a svédek nem eléggé "tökösek" a NATO-csatlakozásukkal kapcsolatban. Mindez nem változtat azon, hogy Orbán viselkedése még a republikánusok körében is egyre nagyobb és egyre rosszabb visszhangot vált ki – véli Simonyi András volt washingtoni és volt NATO-nagykövet.

2023. szeptember 25. Esti gyors - részlet 2023.09.25. Simonyi András
08:38
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján. A miniszterelnök többek közt kitért a svéd NATO-csatlakozásra is, amivel kapcsolatban azt mondta, nem sürgetui semmi Magyarországot.

"Amíg a törökök nem szavazzák meg a csatlakozást, a magyarok bujkálhatnak a hátuk mögött" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Simonyi András volt washingtoni és volt NATO-nagykövet. Úgy látja, Törökország valóban komoly tényező, Magyarország ehhez képest közel sem az. Hozzátette, "teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán kedvezni akart az oroszoknak". Ehhez kapcsolódik az a hír is, hogy – legalábbis a TASZSZ állítása szerint – októberben Moszkvába látogat Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, ahol energetikai kérdésekről tárgyal majd Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel.

Hozzátette, Washingtonból nézve a magyar kormány külpolitikai ténykedését sokan felhúzzák a szemöldöküket, hogy a svédek "nem nagyon tökösek ebben a vitában, amerikai kifejezéssel élve bicskával mennek egy pisztolypárbajba". Mindez nem változtat azon, hogy Orbán viselkedése még a republikánusok körében is egyre nagyobb és egyre rosszabb visszhangot vált ki.

"Úgy látom, hogy a magyar diplomácia a kínaiaktól próbál tanulni. Farkasdiplomatáknak nevezik azokat a diplomatákat, akik hangosan, agresszívan, durván képviselnek egy álláspontot. Megdöbbenve látom, hogy Magyarország erre az útra lépett."

Megjegyezte, Svédország, bár hivatalosan nem vehet részt a NATO döntéshozatalában, a szervezet – ha az országot fenyegetés érné – tudna védelmében eljárni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Simonyi Andrással
2023.09.25., hétfő 18:44
Riporter: Dési János